Martenica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tradiční martenici
Moderní, zjednodušené martenici

Martenica (bulharsky: мартеница), v Makedonii též Martinka (мартинка) je panenka z vlněné příze, která je součástí bulharské a makedonské folklórní tradice vítání jara. Pletou se obvykle dvě tyto panenky - bílá (symbol mužství) a červená (symbol ženství). Bílá se nazývá pižo (Пижо) a červená penda (Пенда). Moderní zjednodušená tradice již z bílé a červené vlny neplete panenky, ale jen splétá provázek, nebo se na nit navlékají bílé a červené korálky. Na tzv. Den Baby Marty (1. března) si pak lidé martenici darují (člověk by si ji neměl vyrobit pro sebe) a nosí je pak připnuté na oděvu, kolem zápěstí nebo krku, a to do té doby, dokud neuvidí čápa, vlaštovku nebo kvetoucí strom. Další postup je v různých oblastech různý, nejčastěji se pak martenica uváže na větévku ovocného stromu. Jinde se klade pod kámen a druh hmyzu, který je vedle ní druhý den nalezen, určuje osud člověka po zbytek roku. Larvy nebo červi značí zdraví, mravenci úspěch. Za špatné znamení se naopak považuje pavouk. V roce 2017 byla tato tradice zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.[1]

Mužsko-ženská symbolika je jen jeden z výkladů, podle jiných bílá symbolizuje čistotu a červená vášeň, někteří etnologové též soudí, že bílá symbolizuje tající sníh a červená západ slunce. Baba Marta (bulharsky: Баба Марта) je v bulharském folklóru symbol března, neboli končící zimy.[2] Je to nevrlá stará dáma, jejíž nálada se velmi rychle mění. První vracející se čáp nebo vlaštovka je důkaz toho, že Baba Marta je v dobré náladě a chystá se odejít na odpočinek.

Podobné tradice existují v Řecku, Albánii, Rumunsku a Moldavsku. Někteří etnologové soudí, že kořen tradice je thrácký, jiní hledají základ ve starořeckých Eleusinských mystériích. Oblíbená bulharská legenda spojuje vznik tradice s bitvou u Ongalu roku 680, v níž se střetl bulharský chán Asparuch s byzantskými vojsky. Bulhaři zvítězili a Asparuch měl poté do zázemí vyslat holubici s připevněnými bílými nitěmi, což byl dohodnutý signál značící bulharské vítězství. Vlákna se však během letu zkrvavila a tak prý vznikla první martenica.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Martenitsa na anglické Wikipedii.

  1. Cultural practices associated to the 1st of March. Ich.unesco.org [online]. [cit. 2023-07-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Bulgarian Tradition of Martenitsa. Bnt.bg [online]. [cit. 2023-07-23]. Dostupné online. (bulharsky)