Markéta Braniborská

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markéta Braniborská
velkopolská vévodkyně
polská královna
sasko-lauenbursko-ratzenburská vévodkyně
Narození1270
Úmrtí1. května 1315
ManželéPřemysl II. Velkopolský
Albrecht III. Sasko-Lauenburský
PotomciAlbrecht
Erik
DynastieAskánci
OtecAlbrecht III. Braniborský
MatkaMatylda Dánská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
otec Albrecht III. Braniborský
matka Matylda Dánská
I. manžel Přemysl II. Velkopolský
II. manžel Albrecht III. Sasko-Lauenburský
syn Albrecht
syn Erik

Markéta Braniborská (12701315) z dynastie Askánců byla polskou královnou a poté saskou vévodkyní, nevlastní matkou budoucí české a polské královny Elišky Rejčky.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako dcera braniborského markraběte Albrechta III. a Matyldy, dcery dánského krále Kryštofa I. Mezi Markétiny předky patřili králové Čech, Dánska a Portugalska. 13. dubna 1293 se stala třetí manželkou Přemysla Velkopolského a o dva roky později byla v Poznani korunována polskou královnou. Sňatek byl zprostředkován českým králem Václavem II., který za něj a finanční úplatu získal od Přemysla Malopolsko. Manželství bylo bezdětné a po Přemyslově násilné smrti se Markéta vrátila do vlasti společně s Přemyslovou dětskou dědičkou Eliškou Rejčkou. Dívku zasnoubila se svým bratrem Otou, který však roku 1299 zemřel.[1] V létě roku 1300 byla Rejčka provdána za ovdovělého Václava II., který tak svůj nárok na polskou korunu podepřel dynastickým svazkem s dcerou posledního korunovaného polského krále.

Markéta se roku 1302[2] znovu provdala za saského vévodu Albrechta III. Během manželství porodila dva syny a roku 1308[2] opět ovdověla. Zemřela roku 1315 a byla pochována v katedrále v Ratzeburgu.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.genealogie-mittelalter.de. www.genealogie-mittelalter.de [online]. [cit. 2010-04-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-27. 
  2. a b www.genealogie-mittelalter.de. www.genealogie-mittelalter.de [online]. [cit. 2010-04-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-12-14. 
Polská královna
Předchůdce:
12951296
Markéta Braniborská
Nástupce:
Eliška Rejčka