Marie Kovářová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Kovářová
Rodné jménoMarie Kovářová
Narození11. května 1927
Luleč
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí4. ledna 2023 (ve věku 95 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Povolánísportovní gymnastka a gymnastka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato LOH 1948 družstva

Marie Kovářová (11. května 1927 Luleč4. ledna 2023[1] Praha), provdána Ďurovičová[2], byla česká sportovní gymnastka a olympijská vítězka.

Na LOH 1948 v Londýně zvítězila v soutěži družstev žen. Vedoucími tohoto družstva byly Marie Provazníková a Vlasta Děkanová. Sestavu s Marií Kovářovou dále tvořily Zdeňka Honsová, Miloslava Misáková, Věra Růžičková (původně náhradnice), Božena Srncová, Milena Müllerová, Zdeňka Veřmiřovská, Olga Šilhánová a Eliška Misáková (in memoriam).

Krátce před začátkem onemocněla kamarádka Eliška Misáková tehdy neléčitelnou dětskou obrnou a v soutěži ji nahradila Věra Růžičková. Misáková zemřela krátce poté, co její sestra Miloslava a její přítelkyně získaly zlato. Při slavnostním vyhlášení vítězů byla československá vlajka olemována černou stuhou.[3] O této tragické události, i o přípravách a samotném průběhu gymnastické soutěže žen na londýnské olympiádě natočil režisér Miroslav Kačor v roce 2012 dokument Zlato pro Elišku, v němž hovoří i Marie Kovářová. Za vítězství sportovkyně získaly i gramorádio.

O úspěchu gymnastek se podle slov Věry Růžičkové později moc nemluvilo a nepsalo také proto, že jejich vedoucí Marie Provazníková ihned po olympiádě volila emigraci a pro komunisty tak byla zrádkyní.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČTK. Český sport smutní. Zemřela nejstarší olympijská vítězka. sport.cz [online]. 2023-01-27 [cit. 2023-01-27]. Dostupné online. 
  2. Marie Ďurovičová, roz. Kovářová (1927). www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2023-01-20]. Dostupné online. 
  3. a b Smrt, která zastínila olympijské zlato československých gymnastek. zpravy.tiscali.cz [online]. [cit. 2023-01-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]