Zdeňka Honsová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdeňka Honsová
Narození3. července 1927
Jihlava
Úmrtí16. května 1994 (ve věku 66 let)
Povolánísportovní gymnastka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato LOH 1948 družstva

Zdeňka Honsová (3. července 1927, Jihlava16. května 1994) byla česká sportovní gymnastka a olympijská vítězka. Na LOH 1948 v Londýně zvítězila v soutěži družstev žen.

Vedoucími tohoto družstva byly Marie Provazníková a Vlasta Děkanová. Sestavu se Zdeňkou Honsovou dále tvořily Miloslava Misáková, Věra Růžičková (původně náhradnice), Božena Srncová, Milena Müllerová, Zdeňka Veřmiřovská, Olga Šilhánová, Marie Kovářová a Eliška Misáková (in memoriam).

Krátce před začátkem onemocněla kamarádka Eliška Misáková tehdy neléčitelnou dětskou obrnou a v soutěži ji nahradila Věra Růžičková. E. Misáková zemřela ráno, den po úspěchu přítelkyň. Při slavnostním vyhlášení vítězů byla československá vlajka olemována černou stuhou.[1] O této tragické události, i o přípravách a samotném průběhu gymnastické soutěže žen na londýnské olympiádě natočil režisér Miroslav Kačor v roce 2012 dokument Zlato pro Elišku.[2][3] Za vítězství sportovkyně získaly i gramorádio.[3][4]

O úspěchu gymnastek se podle slov Věry Růžičkové později moc nemluvilo a nepsalo také proto, že jejich vedoucí Marie Provazníková ihned po olympiádě volila emigraci a pro komunisty tak byla zrádkyní.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Smrt, která zastínila olympijské zlato československých gymnastek | Zprávy | Tiscali.cz. zpravy.tiscali.cz [online]. [cit. 2023-01-20]. Dostupné online. 
  2. Zlato pro Elišku (2012). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. a b Zlato pro Elišku, dokument. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. Gramorádio - Československé historické radiopřijímače Tesla. Československé historické radiopřijímače Tesla [online]. [cit. 2023-01-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-01-21. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]