Maria Lorenza Longo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Maria Lorenza Longo
OSCCap
řeholnice
Vyobrazení z 18. století
Vyobrazení z 18. století
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
Institutklarisky-kapucínky
Osobní údaje
Datum narození1463
Místo narozeníLleida
Aragonská korunaAragonská koruna Aragonská koruna
Datum úmrtí21. prosince 1539
Místo úmrtíNeapol
Neapolské královstvíNeapolské království Neapolské království
Místo pohřbeníNeapol, Itálie
Národnostkatalánská
ChoťJuan Llong (1483–1509)
Svatořečení
Začátek procesu4. září 1892
Beatifikace9. října 2021
katedrále Nanebevzetí Panny Marie, Neapol, Itálie
beatifikoval papež František
Svátek21. října
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatévdova a zakladatelka
Atributyřeholní oděv
Patronkaklariskek-kapucínek, nemocnice Complesso degli Incurabili
Některá data mohou pocházet z datové položky.

María Lorenza Requenses de Longo, OSCCap (1463, Lleida21. prosince 1539, Neapol) byla italská římskokatolická řeholnice katalánského původu, zakladatelka a členka Řádu klarisek-kapucínek. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Její busta

Narodila se roku 1463 v Lleidě v dnešním Španělsku šlechtickým rodičům. Roku 1483 se provdala za Juana Llonga. Roku 1506 se s manželem a jejich třemi dětmi přestěhovala do Neapole. Roku 1509 ovdověla, načež se vydala na pouť do Loreta, kde byla vyléčena z ochrnutí, kterým trpěla, což bylo připisováno přímluvě Panny Marie.

Poté, co vychovala své děti se stala františkánskou terciářkou. V Neapoli založila nemocnici Complesso degli Incurabili a dům pro péči o ženy, které propadly prostituci. Na základě vize založila nový ženský františkánský klášter. Měla představu o obnově františkánského řádu podle původního konceptu chudoby sv. Františka z Assisi a sv. Kláry z Assisi. V tom se v té době se také inspirovala Matteem Bassim, který se stejným úmyslem založil mužský řád kapucínů.

S pomocí již existujících kapucínů založila roku 1538 ženský řeholní řád Klarisek-kapucínek. Vybrala pro něj jednoduchý řeholní hábit. Jí založený řád se začal rychle rozrůstat a rozšiřovat. Jejím duchovním vůdcem byl v té době sv. Kajetán z Tiene. Dne 10. prosince 1538 udělil papež Pavel III. jí založenému řádu papežské potvrzení o svém založení a další čestná privilegia. Stala se představenou kláštera, který založila.

Zemřela v Neapoli dne 21. prosince 1539. Roku 1935 byly její ostatky exhumovány, přičemž byla nalezena pouze část její lebeční kosti, která je nyní uchovávána jako relikvie v relikviáři v jí založeném klášteře v Neapoli.

Její vyobrazení z 16. století
Její pamětní deska na nemocnici Complesso degli Incurabili v Neapoli, kterou založila

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 4. září 1892, čímž obdržela titul služebnice Boží. Po nějaké době byl proces pozastaven a dne 30. listopadu 2005 opět obnoven. Dne 9. října 2017 ji papež František podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 27. října 2020 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 9. října 2021 v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Neapoli. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Marcello Semeraro.

Její památka je připomínána 21. října. Bývá zobrazována v řeholním oděvu. Je patronkou jí založeného řádu a nemocnice Complesso degli Incurabili v Neapoli, kterou taktéž založila.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]