Maltská politická unie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Maltská politická unie (maltsky: Unjoni Politika Maltija, italsky: Unione Politica Maltese, anglicky: Maltese Political Union) byla maltská politická strana.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Strana byla založena v roce 1920 sloučením Maltské politické asociace a Vlastenecké komise a jejím předsedou se stal Ignazio Panzavecchia. V prvních svobodných volbách na Maltě v roce 1921 se stala nejsilnější politickou stranou a získala 14 z 32 křesel v parlamentu a Panzavecchiovi byl nabídnut post premiéra. Ten však, kvůli tomu, že byl kněz, musel odmítnout a předsedou vlády se stal jeho kolega Joseph Howard, který se tak stal prvním premiérem Malty.

Ve volbách v roce 1924 získala strana pouze 10 křesel, a tak musela vytvořit koalici s Demokratickou nacionalistickou stranou. O dva roky později, v roce 1926 se obě strany spojily a založily Nacionalistickou stranu.

V roce 1947 byla založena Strana demokratické akce, která měla být nástupcem Maltské politické unie. O pár let se však rozpadla.

Ideologie[editovat | editovat zdroj]

Maltská politická unie se snažila o zrovnoprávnění italštiny s angličtinou ve vzdělávacím systému a tím pokročit k jisté samosprávě. Také hájila pravomoci církve.

Volební výsledky[editovat | editovat zdroj]

Volby Předseda Počet hlasů Hlasy v % Počet křesel Změna Pozice Způsob vlády
1921 Joseph Howard 7 999 39,1 14 14 1. místo Menšina
1924 Francesco Buhagiar 6 553 27,2 10 4 2. místo Koalice

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maltese Political Union na anglické Wikipedii.