Michal Mareda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Márdi)
Michal Mareda
Michal Mareda na Mezi ploty 2006
Michal Mareda na Mezi ploty 2006
Základní informace
PřezdívkaMárdi
Narození5. června 1974 (49 let)
Československo Čáslav, Československo
Žánrypop punk, alternativní rock, bejbypank
Povoláníhudebník
Nástrojezpěv, kytara
Aktivní roky1994 – dosud
Příbuzná témataVypsaná fiXa, Kašpárek v rohlíku
PříbuzníFrantišek Pilař (praděd)[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Mareda, řečený Márdi (* 5. červen 1974) je český zpěvák, kytarista a textař, frontman pardubické skupiny Vypsaná fiXa a člen skupiny Ýmo Mihai, projektů pro děti Kašpárek v rohlíku a Mixle v piksle.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval gymnázium v Přelouči. Po maturitě studoval na Pedagogické fakultě UJEP v Ústí nad Labem obor čeština-dějepis, studium však nedokončil.[2] Na začátku devadesátých let také spoluzaložil hokejbalový klub Svítkov Stars, se kterým dvě sezóny hrál extraligu.

Civilní službu absolvoval jako vychovatel ve škole Svítání pro děti s postižením.[2] Po odchodu z vysoké školy vystřídal několik profesí. Pracoval jako vychovatel postižených dětí, pomocná síla v pekárně, rozvozce cigaret, pracovník technických služeb. Jeho posledním zaměstnáním předtím, než se začal naplno věnovat hraní se skupinou Vypsaná fiXa, bylo prodavač v prodejně obkladů a dlažeb.[3]

Zpívá v části písně „Zpěvák na inzerát“ z alba Našim klientům skupiny Wohnout. Objevil se ve videoklipu Bernardyn skupiny Horkýže Slíže.[4] Je autorem hymny mistrovství světa v hokejbalu 2017, které se konalo v Pardubicích.[5] Má mladšího bratra Radka Maredu a nevlastního bratra Martina Maredu, který hraje v táborské kapele Peshata.

Se svojí manželkou a dcerou žije v Pardubicích.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

se skupinou Vypsaná fiXa[editovat | editovat zdroj]

se skupinou Kašpárek v rohlíku[editovat | editovat zdroj]

se skupinou Mixle v piksle[editovat | editovat zdroj]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Příběh českého hitu: Vypsaná fiXa – Samurajské meče. 20. července 2022. Dostupné online. [cit. 2022-07-25]
  2. a b PĚNIČKOVÁ, Barbora. Potřebujeme férového prezidenta, kvůli kterému se začneme líp chovat, říká Márdi, zpěvák kapely Vypsaná fiXa. Hospodářské noviny [online]. 2019-11-29 [cit. 2020-08-17]. Dostupné online. 
  3. Energie na koncertech se vytrácí. Lidé skákali z pódia, teď fotí, říká zpěvák Vypsané fixy, která slaví 25 let. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2020-08-17]. Dostupné online. 
  4. http://hudba.zoznam.sk/spravy/2007-09-28-horkyze-holduji-rammstein/
  5. Materiál o hymně mistrovství světa v hokejbalu na hokejbal.tv. hokejbal.cz [online]. [cit. 2017-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-04-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]