Luteránský kostel Zmrtvýchvstání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luteránský kostel Zmrtvýchvstání
Chybí zde svobodný obrázek
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevSjednocená protestantská církev ve Francii
Datum posvěcení7. ledna 1866
SvětitelLouis Meyer
Architektonický popis
Stavební slohnovorománský
Výstavba7. ledna 1866
Další informace
Adresa6 rue Quinault, 75015 Paris
Ulicerue Quinault
Oficiální webhttp://eglisedelaresurrection.fr/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luteránský kostel Zmrtvýchvstání (fr. Église luthérienne de la Résurrection) je farní kostel v Paříži, který slouží Sjednocené protestantské církvi ve Francii. Nachází se v 15. obvodu v ulici Rue Quinault č. 6.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Protestantský kostel byl postaven za Druhého císařství nařízením prefekta Haussmanna, který sám byl luteránského vyznání. V bývalé obci Vaugirard, která se v roce 1860 stala pařížskou čtvrtí Saint-Lambert, také nechal po obou stranách kostela postavit novou základní školu.

Komplex byl slavnostně otevřen 7. ledna 1866 za přítomnosti městského architekta a protestanta Victora Baltarda. Kostel vysvětil předseda luteránské konzistoře v Paříži, pastor Louis Meyer.

Varhany postavil Aristide Cavaillé-Coll. Komunita narostla s přílivem alsaských uprchlíků po francouzsko-pruské válce v roce 1870.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Architekt Eugène Godeboeuf (1809–1879) navrhl fasádu v novorománském stylu. Na portále je zobrazená otevřená Bible, tehdy obvyklý symbol protestantských chrámů. Na levé straně je nápis „Svatá Bible“ a na pravé „Slovo Boží trvá navěky“ (Iz 40, 8 (Kral, ČEP), 1Petr 1, 24 (Kral, ČEP)).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église luthérienne de la Résurrection de Paris na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]