Lucemburská univerzita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lucemburská univerzita
Logo univerzity
Logo
Maison du savoir
Maison du savoir
Rok založení2003
Typ školyveřejná
Další informace
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíKonfederace repozitářů s otevřeným přístupem, Asociace evropských univerzit, Informační služba Věda, Univerzita Velkého regionuu, Univerzitní agentura frankofonie a Koalice pro pokrok v hodnocení výzkumu
www.uni.lu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lucemburská univerzita (francouzsky: Université du Luxembourg; německy: Universität Luxemburg; lucembursky: Universitéit Lëtzebuerg) je veřejná vysoká škola v lucemburském hlavním městě Lucemburk. Vznikla v roce 2003 sloučením čtyř starších vzdělávacích institucí. Jde o jedinou veřejnou univerzitu v zemi, většina studentů na ní ale platí školné.[1] Má tři kampusy: Belval, Kirchberg a Limpertsberg. V roce 2021 měla 6783 studentů, dalších 950 osob studovalo postgraduálně. Polovina z nich byla ze zahraničí. Univerzita je vícejazyčnou, i stejný předmět může být vyučován souběžně francouzsky, německy a anglicky. Univerzita je rozčleněna na tři fakulty: Fakultu věd, technologie a lékařství, Fakultu práv, ekonomiky a financí a Fakultu humanitních a sociálních věd a vzdělávání. Zároveň jsou součástí univerzity tři specializovaná výzkumná centra: Interdisciplinární centrum bezpečnosti, spolehlivosti a důvěry, Lucemburské centrum pro systémovou biomedicínu a Lucemburské centrum pro soudobé a digitální dějiny. Ke známým pedagogům patří například rakouský buddholog Volker Zotz. Podle žebříčku QS World University Rankings 2024 je 398. nejkvalitnější vysokou školou na světě.[2] V hodnocení jí nejvíce pomáhá její silně mezinárodní charakter.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku University of Luxembourg na anglické Wikipedii.

  1. Knowledge bites: Higher education in Luxembourg. today.rtl.lu [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. University of Luxembourg. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. (anglicky)