Liraglutid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Liraglutid
Schéma chemické struktury
Další názvySaxenda, Victoza, NovoFine, Novotwist
Kódy
Číslo CAS204656-20-2
Klasifikace ATC16134956
ChEMBL IDCHEMBL1201866
PubChem16134956
Farmakologie
Indikaceobezita, nadváha
Další informace
Registrace v ČRkód SÚKL 0210390 EU/1/15/992/002
Dostupnost v ČRjen na lékařský předpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Liraglutid (latinsky liraglutidum; anglicky liraglutide) je registrovaný obezitologický a antidiabetický léčebný prostředek,[1] používaný v České republice od roku 2019 především k léčbě nadváhy a obezity. Z nich plynoucí nemoci dlouhodobě vedou k různým postupům úpravy životosprávy, cvičení, dietám, užívání doplňků stravy, léků či dalších farmaceutických prostředků.

Ve farmaceutických laboratořích byl tento prostředek vyvinut v roce 2009. Následně jej v Evropě začala prodávat dánská firma Novo Nordisk pod obchodními značkami Saxenda, NovoFine, Novotwist nebo Victoza.[2]

Marketing a indikace[editovat | editovat zdroj]

Liraglutid byl schválen jako léčebný prostředek pro lékařské použití v Evropské unii v roce 2009 a ve Spojených státech v roce 2010. Americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) byl schválen v roce 2014 a Evropskou lékovou agenturou (EMA) v roce 2015 jako lék na snížení hmotnosti pro dospělé s indexem tělesné hmotnosti (BMI) 30 nebo vyšším (obezita ) nebo BMI 27 nebo vyšší (nadváha), kteří mají alespoň jeden problém související s hmotností. V roce 2019 byl schválen FDA také pro léčbu dětí ve věku 10 let nebo starších s diabetem 2. typu, což z něj činí první neinzulinový lék schválený k léčbě diabetu 2. typu u dětí od schválení metforminu v roce 2000.

Výrobce dobře odhadl obchodní potenciál léku, který se v roce 2019 stal 142. nejčastěji předepisovaným lékem ve Spojených státech. Téhož roku byl Státním ústavem pro kontrolu léčiv schválen také k užívání v České republice a pod obchodní značkou Saxenda uveden do praxe.[3] Jeho masovému rozšíření zatím brání poměrně vysoká cena (denní dávka vyjde na 50 až 200 Kč).

Účinnou léčebnou látkou je liraglutidum, což je agonista receptoru pro peptid-1 podobný glukagonu (agonista receptoru GLP-1), známý také jako inkretinová mimetika. Funguje tak, že zvyšuje uvolňování inzulínu ze slinivky břišní a snižuje nadměrné uvolňování glukagonu. Pacient nemá hlad, po malých porcích jídla má pocit nasycení či dokonce přejedení.[4] Pacienti si lék podávají 1x denně sami injekčně pod kůži formou inzulinového pera. U diabetu je méně preferovanou látkou ve srovnání s metforminem.

Nežádoucí účinky[editovat | editovat zdroj]

Dlouhodobě negativní účinky léku na zdraví (zánět slinivky břišní, zánět žaludku, srdeční choroby, délka života) jsou v českém příbalovém letáku popsány, ale zatím pro krátkou dobu užívání nejsou prozkoumány a specifikovány.

Mezi časté nežádoucí účinky patří nízká hladina cukru v krvi, nevolnost, závratě, bolesti břicha a bolest v místě vpichu. Gastrointestinální vedlejší účinky bývají nejsilnější na začátku léčebného období a časem by měly odeznět. Jiné závažné vedlejší účinky mohou zahrnovat medulární rakovinu štítné žlázy, angioedém, pankreatitidu, onemocnění žlučníku a problémy s ledvinami. Použití v těhotenství a při kojení není doporučováno.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 společnost Novo Nordisk porušila kodex chování ABPI (The Assotiation of the British Pharmaceutical Industry) tím, že neposkytla informace o vedlejších účincích přípravku a propagovala jej před udělením registrace léku.[5] V roce 2012 nezisková spotřebitelská skupina Public Citizen požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby okamžitě odstranil liraglutid s obchodní značkou Victoza z trhu, protože dospěla k závěru, že rizika rakoviny štítné žlázy a pankreatitidy převažují nad všemi zdokumentovanými přínosy.[6]

V roce 2017 společnost Novo Nordisk souhlasila s tím, že zaplatí 58,65 milionu dolarů za urovnání několika soudních sporů s oznamovateli údajných negativních účinků. Společnost nezákonně uváděla na trh, propagovala a prodávala Victozu pro off-label použití (například pro diabetes 1. typu v rozporu s Federal Food, Drug, and Cosmetic Act a False Claims Act). Společnost Novo Nordisk zaplatila dalších 1,45 milionu dolarů státům Kalifornie a Illinois za urovnání případů oznamovatelů údajných podvodů proti soukromým komerčním zdravotním pojišťovnám.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Liraglutide na anglické Wikipedii.

  1. Liraglutide Monograph for Professionals. Drugs.com [online]. [cit. 2022-08-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Victoza [online]. European Medicines Agency, 2009-06-30 [cit. 2022-08-11]. Dostupné online. 
  3. Dita Pichlerová: Saxenda - jak na to?, Interní medicína v praxi, 11.4.2019
  4. Produktový popis Státního ústavu pro kontrolu léčiv
  5. Kauza na webu The Prescription Medicines Code of Practice Authority [cit. 2022-08-11. Dostupné online]
  6. AUTH/2482/2/12 - Anonymous v Novo Nordisk. www.pmcpa.org.uk [online]. [cit. 2022-10-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]