Liou Ťin-kuo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Liou Ťin-kuo
Narozeníduben 1955 (68–69 let)
Changli County
Alma materStranická škola ústředního výboru Komunistické strany Číny
Povolánípolitik
Politická stranaKomunistická strana Číny
FunkceOfficer responsible of the National Supervisory Commission (od 2023)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Liou Ťin-kuo je čínské jméno, v němž Liou je příjmení.

Liou Ťin-kuo (čínsky pchin-jinem Liú Jīnguó, znaky zjednodušené 刘金国; * duben 1955) je čínský komunistický politik, tajemníkem sekretariátu ústředního výboru Komunistické strany Číny (od 2022) , zástupce tajemníka ústřední komise pro kontrolu disciplíny KS Číny (od 2014) a předseda Státní kontrolní komise Čínské lidové republiky (od 2023). Předtím působil ve Státní kontrolní komisi jako místopředseda (2018–2023) a na ministerstvu veřejné bezpečnosti (v letech 2005–2018 náměstek ministra). Před rokem 2005 pracoval v provincii Che-pej v různých funkcích od vesnické po provinční úroveň, většinou v oblasti veřejné bezpečnosti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Liou Ťin-kuo se narodil v dubnu 1955 v okrese Čchang-li na severovýchodě provincie Che-pej, v rodině rolníka. Po absolvování střední školy v roce 1974 pracoval v zemědělství. Po vstupu do Komunistické strany Číny v roce 1975 postupně zastával funkci tajemníka vesnického stranického výboru, zástupce tajemníka a tajemníka stranického výboru obce. V září 1983 se Liou zapsal do stranické školy provinčního výboru KS Číny v provincii Che-pej, kterou absolvoval o dva roky později, kdy se vrátil do okresu Čchang-ti a nastoupil do administrativy města Liou-tchaj-čuang. Poté se stal okresním guvernérem okresu v Šan-chaj-kuanu a později generálním sekretářem prefekturního výboru KS Číny v Čchin-chuang-tao, v Čchin-chuang-tau zůstal do roku 1995, naposled jako zástupce starosty a ředitel úřadu veřejné bezpečnosti. V letech 1995–2002 zastupoval ředitele odboru veřejné bezpečnosti provincie Che-pej, poté vedl politickou a právní komisi chepejského provinčního výboru KS Číny.

Od března 2005 zastával funkci náměstka ministra veřejné bezpečnosti odpovědného za vyšetřování hospodářských trestných činů. Po zemětřesení v S’-čchuanu v roce 2008 dohlížel na mobilizaci a činnost více než 20 000 záchranářů složek veřejné bezpečnosti po celé zemi. V srpnu 2009 se stal generálním inspektorem a tajemníkem komise pro kontrolu disciplíny na ministerstvu. V roce 2010 byl zodpovědný za záchranné práce po úniku ropy v Ta-lienu. Na XVIII. sjezdu KS Číny v listopadu 2012 byl zvolen členem ústřední komise pro kontrolu disciplíny KS Číny (znovuzvolen 2017).

V lednu 2014 převzal funkci náměstka ministra veřejné bezpečnosti (pro běžnou práci) a stal se vedoucím řídící skupiny ústřední vlády ČLR pro prevenci a přijímání opatření proti aktivitám sekt a v únoru se stal ředitelem Úřadu státní rady pro prevenci a řešení sekt. V říjnu 2014 byl zvolen zástupcem tajemníka ústřední komise pro kontrolu disciplíny KS Číny a v březnu 2018 byl po reorganizaci ministerstva kontroly ve Státní kontrolní komisi jmenován také zástupcem předsedy tohoto nového protikorupčního úřadu. Na závěr XIX. sjezdu KS Číny v říjnu 2017 byl zvolen členem členem ústředního výboru (znovuzvolen 2022) a byl rovněž znovuzvolen do funkcí v ústřední komisi pro kontrolu disciplíny (člen jejího stálého výboru a zástupce tajemníka).

Na následujícím XX. sjezdu KS Číny v říjnu 2022 byl potvrzen v ústředním výboru a vzápětí ho ústřední výbor zvolil tajemníkem sekretariátu ÚV KS Číny, byl také znovuzvolen do funkcí v ústřední komisi pro kontrolu disciplíny (člen jejího stálého výboru a zástupce tajemníka). V březnu 2023 v souvislosti s obměnou státních orgánů v novém funkčním období převzal funkci předsedy Státní kontrolní komise.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Лю Цзиньго na ruské Wikipedii a 刘金国 na čínské Wikipedii.

  1. Xinhua. Liu Jinguo elected director of National Commission of Supervision. China Daily [online]. Rev. 2023-03-11 [cit. 2024-2-1]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]