19. sekretariát ústředního výboru Komunistické strany Číny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

19. sekretariát ústředního výboru Komunistické strany Číny (čínsky v českém přepisu Čung-kuo kung-čchan-tang ti-š’-ťiou-ťie čung-jang šu-ťi-čchu, pchin-jinem Zhōngguó Gòngchǎndǎng dìshíjiǔjiè Zhōngyāng Shū​jichù, znaky 中国共产党第十九届中央书记处) byl v letech 2017–2022 skupinou několika členů ústředního výboru Komunistické strany Číny, která byla částí širšího vedení Komunistické strany Číny a podílela se na každodenním řízení strany jako výkonný orgán politbyra a stálého výboru politbyra.

Devatenáctý sekretariát byl zvolen 25. října 2017 na prvním zasedání 19. ústředního výboru zvoleného na závěr XIX. sjezdu KS Číny. Sekretariát sestával ze sedmi osob (stejně jako v předešlém volebním období) – vedl jej Wang Chu-ning jako výkonný tajemník, členy sekretariátu byli dále Ting Süe-siang, Jang Siao-tu, Čchen Si, Kuo Šeng-kchun, Chuang Kchun-ming a Jou Čchüan.[1] Z minulého volebního období nezbyl v sekretariátu nikdo, Wang Chu-ning byl tajemníkem sekretariátu v 17. volebním období (v letech 2007–2012), ostatní tajemníci byli v sekretariátu noví.

Z hlediska zastávaných funkcí a úřadů tajemníci sekretariátu vedli nejdůležitější sekce stranického aparátu: oddělení propagandy (Chuang Kchun-ming, přičemž celkové vedení práce v oblasti ideologie a propagandy měl výkonný tajemník sekretariátu Wang Chu-ning jako předseda Ústřední komise pro řízení výstavby duchovní civilizace, stejně jako v minulém volebním období byl vrchním ideologem Liou Jün-šan), organizačního oddělení (Čchen Si), kanceláře ÚV (Ting Süe-siang), Jang Siao-tu působil v kontrolní a disciplinární komisi strany a navíc předsedal státní kontrolní komisi. V sekretariátu již nepracovali reprezentanti celostátního výboru Čínského politického poradního shromáždění a státní rady, jejich místa zaujali tajemník politické a právní komise Kuo Šeng-kchun a vedoucí oddělení jednotné fronty ÚV Jou Čchüan.[1]

Po následujícím XX. sjezdu strany (roku 2022) tři členové sekretariátu povýšili do politbyra (Wang Chu-ning, Ting Süe-siang a Chuang Kchun-ming), ostatní opustili vedení strany; tudíž všichni tajemníci zvolení po XX. sjezdu byli v sekretariátu nováčci.

Složení sekretariátu[editovat | editovat zdroj]

Jako úřad je uvedeno zaměstnání a funkce vykonávané v době členství v sekretariátu.

19. sekretariát ÚV KS Číny (říjen 2017 – říjen 2022)
Minulé
období
Jméno Rok
narození
Úřady a funkce Další
období
civilní stranické civilní státní a jiné vojenské
Výkonný tajemník sekretariátu
18. politbyro,
17. sekretariát
Wang Chu-ning
王沪宁
1955 člen stálého výboru politbyra,
předseda ústřední komise pro řízení výstavby duchovní civilizace,
ředitel Politického výzkumného úřadu ÚV (do října 2020)
20. politbyro
Ostatní tajemníci sekretariátu
Ting Süe-siang
丁薛祥
1962 člen politbyra,
vedoucí Hlavní kanceláře ÚV
20. politbyro
Jang Siao-tu
杨晓渡
1953 člen politbyra,
zástupce tajemníka Ústřední komise pro kontrolu disciplíny
předseda Státní kontrolní komise
Čchen Si
陈希
1953 člen politbyra,
vedoucí organizačního oddělení ÚV,
ředitel Ústřední stranické školy
Kuo Šeng-kchun
郭声琨
1954 člen politbyra,
tajemník ústřední politické a právní komise
Chuang Kchun-ming
黄坤明
1956 člen politbyra,
místopředseda ústřední komise pro řízení výstavby duchovní civilizace,
vedoucí oddělení propagandy ÚV
20. politbyro
Jou Čchüan
刘奇葆
1953 člen ÚV,
vedoucí oddělení jednotné fronty ÚV

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CHAN, Alfred L. Xi Jinping: Political Career, Governance, and Leadership, 1953-2018. 1. vyd. New York, NY: Oxford University Press, 2022. ISBN 0197615228, ISBN 9780197615225. S. 477. (anglicky)