Limetall

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Limetall
Vystoupení na českotěšínském festivalu Rockování nad Olzou
Vystoupení na českotěšínském festivalu Rockování nad Olzou
Základní informace
Jinak zvaný/áLimetal (2015–2019)
PůvodČesko Ostrava, Hranice, Česko
ŽánryHard rock
heavy metal
Aktivní roky2015 - současnost
Weblimetall.cz
Současní členové
František „Fany“ Michalík – zpěv
Jaroslav Bartoň – kytara
Jiří Šperl – kytara
Václav Vlasák – baskytara
Patrik Sas - bicí
Dřívější členové
Lukáš Pavlík - bicí
David Klement - bicí
Veronika Mrázová - bicí
Dalibor Mráz - bicí (host)
Vojtěch Sedlák – bicí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Limetall (dříve Limetal) je česká hudební skupina, hrající hard rock a heavy metal. Na podzim roku 2015 ji založili čtyři bývalí členové české hardrockové skupiny Citron.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Citron (skupina).

Historie skupiny Citron spadá až do 70. let, kdy skupina hrála Blues rock. Roku 1982 se skupina rozpadla a přeformovala se v tradiční uskupení v čele s bubeníkem Radimem Pařízkem, zpěvákem Standou Hranickým, basistou Vaškem Vlasákem a kytaristy Jardou Bartoněm a Jindrou Kvitou. V červenci a srpnu 1985 probíhalo nahrávání legendární desky Plni energie, se kterou se skupina umístila na druhém místě v anketě Zlatý slavík.

Po úrazu nohy Standy Hranického přichází do skupiny zpěvák Vitacitu Láďa Křížek, se kterým natočí ještě úspěšnější album Radegast. Roku 1990 z kapely ale odchází Láďa Křížek s Jardou Bartoněm a zakládají Kreyson. Do skupiny přichází zpěvák Fany Michalík a Pavol Chodelka a nahrávají album Vypusťte psy.

V devadesátých letech se ale skupina rozpadá a na pódia se vrací až po roce 2000, kdy společně s Láďou nahrává album Síla Návratů. Později se do skupiny vrací jako zpěvák Standa Hranický a za zesnulého Jindru Kvitu přichází nastálo Jiří Šperl. Roku 2010 vychází dlouho očekávané album Bigbítový Pánbů.

Roku 2012 je Standovi diagnostikována rakovina a již není schopen dále vystupovat. Zpět je jako záskok povolán Fany Michalík, který v té době zpíval se svou skupinou Funny. Standa však podlehne rakovině v dubnu 2013 a Fany ve skupině již zůstává trvale - Standův syn mu symbolicky předal mikrofon. Skupina v tomto složení funguje až do roku 2015 a připravuje nové album.

V září 2015 po dlouhých rozepřích odchází ze skupiny společně František „Fany“ Michalík – zpěv, Jaroslav Bartoň –  kytara, Jiří Šperl – kytara a Václav Vlasák – baskytara. Bubeník Radim Pařízek, který je majitelem ochranné známky "Citron", tudíž tento název již může pro hudební skupinu používat nadále jen on. Na podzim téhož roku se tak rodí z uvedených bývalých členů projekt LIMETAL jako pokračovatel odkazu Citron. Na sklonku roku vydávají singl Na tenkém ledě a Mayday, ke kterým také natáčejí videoklipy a kde jako bubeník hostuje Lukáš Pavlík (Čechomor). Na podzim 2017 přichází talentovaná bubenice Veronika Lukešová, která doposud vystupovala s Olgou Lounovou.

Skupina s názvem Citron však nezaniká, neboť Radim Pařízek opět povolal Láďu Křížka a společně pracují na albu Rebelie rebelů.

V roce 2019[zdroj?] kapela oznamuje úpravu názvu z Limetal na Limetall a vydává novu desku Znamení.

Po jejím vydání se rozhodla vyřadit zo setlistov všecky songy z éry Citron. [1]


Členové kapely[editovat | editovat zdroj]

Současní členové[editovat | editovat zdroj]

Dřívější členové[editovat | editovat zdroj]

Hostující členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

  • 2016 Pravdu ukáže čas
  • 2017 LIMETAL
  • 2018 Swingers Párty (EP)
  • 2019 Znamení

Singly[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KAI, Thomas. Fany (Limetal) - ,,Po natáčení alba Znamení jsme rozhodli, že vyřadíme všechny songy z minulé kapely..." [online]. 2019-06-10 [cit. 2021-11-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]