Letiště Johannesburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní letiště Olivera Tamba
Základní informace
StátJižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika
Nejbližší městoJohannesburg (???)
Typ letištěmezinárodní veřejné civilní
ProvozovatelAirports Company South Africa
Otevření1952
Kód letiště ICAOJNB
Kód letiště IATAFAOR
Souřadnice
Map
Nadmořská výška5 558 ft / 1 694 m
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní letiště Olivera Tamba (anglicky OR Tambo International Airport, IATA: JNB, ICAO: FAOR) je hlavní letiště ve městě Kempton Park v Jihoafrické republice nedaleko Johannesburgu. Letiště slouží primárně pro vnitrostátní a mezinárodní dopravu z/do Jihoafrické republiky. V Africe je to největší letiště s kapacitou až 28 milionů cestujících ročně. Slouží jako hlavní letiště národní jihoafrické letecké společnosti South African Airways a dalším jiným místním leteckým společnostem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budovy terminalů

Letiště bylo otevřeno v roce 1952 jako Letiště Jana Smutse, dva roky po jeho smrti, v blízkosti města Kempton Park v East Rand (proto dřívější ICAO kód FAJS). Později bylo známé jako mezinárodní letiště Johannesburg. V minulosti zde stálo letiště Palmietfontein. Letiště patřilo k těm, které byly vyznamenány jako letiště proudového věku. První proudové dopravní letadlo, které přiletělo do Johannesburgu bylo de Havilland Comet z londýnského letiště Heathrow.

V 70. letech bylo letiště používáno jako zkušební letiště pro Concorde, kdy se testovalo jak se letoun bude chovat při vzletu a přistání ve velkých nadmořských výškách.[1]

Před johannesburským bylo největší africké letiště v Káhiře, čili dnes je druhým největším v Africe. V roce 2006 přistál jako první na africkém kontinentě na letišti Airbus A380[2] v rámci zkušebního letu do Sydney přes Jižní pól.

27. října 2006 bylo letiště přejmenováno po Oliveru Tambovi, dřívějším prezidentu ANC. 10. ledna 2013 byl kód ICAO změněn z FAJS na FAOR.[3]

Terminály[editovat | editovat zdroj]

Airbus A380 v Johannesburgu

Na letišti se nachází šest terminálů, které lze rozdělit do tří skupin: na domácí, mezinárodní a přepravní terminály. Byl postaven nový centrální terminál, který spojuje domácí a mezinárodní terminály. Terminály A1 a A2 poskytují mezinárodně lety a centrální terminál bude A3. Některé aerolinky využívají terminál B, většina A.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků OR Tambo International Airport na anglické Wikipedii a Medzinárodné letisko Olivera Tamba na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]