Leopoldo Alas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leopoldo Alas
Rodné jménoLeopoldo Enrique García-Alas y Ureña
Narození25. dubna 1852
Zamora
Úmrtí13. června 1901 (ve věku 49 let)
Oviedo
Příčina úmrtírakovina řitního otvoru
Alma materOviedská univerzita
Ústřední univerzita v Madridu
Povoláníromanopisec, spisovatel, vysokoškolský učitel, novinář, literární kritik a právník
ZaměstnavateléOviedská univerzita
Zaragozská univerzita
OceněníFloral Games of Barcelona
DětiLeopoldo García-Alas García-Argüelles
PříbuzníGenaro García-Alas y Ureña (sourozenec)
Leopoldo Alas Mínguez
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leopoldo Enrique García-Alas y Ureña, známý též pod novinářským pseudonymem Clarín (25. dubna 1852, Zamora13. června 1901, Oviedo) byl španělský spisovatel, novinář a nejvlivnější španělský literární kritik 19. století.[1] V literatuře byl představitelem realismu. Politicky byl liberál a antiklerikál. Filozoficky byl ovlivněn též krausismem. Ač jako kritik obhajoval naturalismus, sám se od něj ve svých beletristických pracích odkláněl důrazem na psychologii postav a vhledem do jejich nitra. Jeho nejslavnějším dílem je román Regentka (La Regenta) vydaný ve dvou dílech v letech 1884 až 1885, často srovnávaný s Flaubertovou Paní Bovaryovou (dokonce haněný jako plagiát Flauberova díla), neboť základní syžet je podobný: mladá žena, která se vdá za staršího muže a najde si milence. Za český překlad Regentky dostal Eduard Hodoušek roku 2001 Cenu Josefa Jungmanna.[2] Jeho druhý román Su único hijo analyzuje vztah romantického snílka a rozmazlené, panovačné a bohaté ženy. Alas je též označován za tvůrce moderní španělské povídky (sbírky Doña Berta, cuervo, superchería, ¡Adiós, Cordera!, Cuentos morales, El gallo de Sócrates). Jeho útočné a plamenné články, které mu nadělaly mnoho nepřátel, bývaly označovány jako palique (řečičky). Alas vystudoval práva v Madridu a stal se profesorem práva a politické ekonomie na Univerzitě v Oviedu. Leopoldo Alas byl vyobrazen na španělské bankovce v hodnotě 200 peset, od roku 1982 až do zrušení samostatné měny v roce 1999.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leopoldo Alas | Spanish Novelist, Realist & Critic. Britannica.com [online]. 2024-02-12 [cit. 2024-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Leopoldo Alas-Clarin: Regentka. Nepřikrášlený příběh jednoho nešťastného manželství. Dvojka [online]. Český rozhlas [cit. 2024-03-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]