Leonard Rotter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonard Rotter
Narození14. září 1895
Vídeň-Floridsdorf
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí14. července 1963 (ve věku 67 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
VzděláníStátní uměleckoprůmyslová škola v Praze
Povolánísochař, malíř
DětiRomana Rotterová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leonard Rotter (14. září 1895, Vídeň-Floridsdorf14. července 1963, Praha) byl český sochař a malíř. Není totožný s uherskohradišťským krajinářem L. B. Rotterem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po přestěhování do Prahy v roce 1900 se Leonard Rotter nejprve vyučil řezbářem a později vystudoval sochařství na Státní uměleckoprůmyslové škole u profesorů Wurzela, Drahoňovského a Zálešáka. Během I. světové války mu výbuch tříštivého granátu způsobil zranění s trvalými následky.

Po návratu do Prahy měl sochařský ateliér postupně na Hradčanech, v Dlouhé ulici a v paláci Kinských (do okupace 1939), nakonec v Tyršově domě na Malé Straně. V roce 1945 byl jeho ateliér zasažen při bombardování Prahy a prakticky celé jeho dílo bylo zničeno.

Od počátku války bydlel s rodinou v blízkosti Sovových mlýnů na Malé Straně, kde vytvořil většinu svého malířského díla.

Leonard Rotter zemřel 14. července 1963 v Praze

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Sochy[editovat | editovat zdroj]

Ve 20. letech vznikla řada sochařských portrétů (Prof. V. Klička, malíř L. Novák, Prof. F. Lexa, J. Kozina) ale po celou dobu jeho umělecké dráhy byla těžištěm práce volná tvorba, často s filosofickými náměty. Většinou se jednalo o komorní kamenné plastiky s motivem ženského těla (Věčná otázka, Touha, Torzo). Souběžně s nimi realizoval některé návrhy pražských fontán, zabýval se restaurováním a zhotovil několik děl se symbolikou zednářství.

Touha (1940), pálená hlína, v. 34 cm

V roce 1936 vytvořil mramorový pomník Karla Hynka Máchy, který byl původně instalován na Jarmilině skále ve Starých Splavech nad Máchovým jezerem, v roce 1939 však byl svržen Henleinovci a dnes stojí v Hůrce blízko Bělé pod Bezdězem.
Socha Kováře (1937) pro dům ředitele ČKD Na Vypichu byla zničena při opravě domu r. 1979. Řada komorních sousoší a studií dětských hlav ze 40. let se po zásahu ateliéru r. 1945 zachovala pouze na fotografiích.
Po válce sochař vytvořil několik návrhů pro pomníky (J. E. Purkyně, J. Neruda) a zúčastnil se soutěže pro Expo 1958 v Bruselu.

Malířské dílo[editovat | editovat zdroj]

První malířské portréty a krajiny vytvořil Leonard Rotter ve 30. letech, ale soustavně se začal věnovat malbě až během války a zejména po ní. Tvořil nejprve kresby kombinované s pastelem a barevnými tušemi, později zejména barevné akvarely s náměty starých zákoutí Kampy a Anežského kláštera.
Jeho nejlepší akvarely s uvolněným malířským rukopisem, ojedinělou barevností a plným využitím možností této výtvarné techniky pocházejí z počátku 60. let (Pražské mosty, 1962, Čertovka v zimě, 1963)

Hamlet (1938), kresba na papíře 45 x 28,5 cm

Výstavy (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • 1936 Clam-Gallasův palác (společně s Oskarem Rexem)
  • 1957 Malá Strana a Hradčany v díle Leonarda Rottera — Malostranská beseda
  • 1963 Souborná výstava (posmrtně) — Mikrobiologický ústav ČSAV, František Dvořák
  • 2005 Akvarely (1939—1963) — Kulturní dům, Dobříš
  • 2011 Obrázky ze staré Kampy
  • 2014  Leonard Rotter - akvarely, sochy — Horácká galerie v Novém Městě na Moravě

Sochy ve veřejném prostoru[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]