Lavizzara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lavizzara
Prato-Sornico
Prato-Sornico
Lavizzara – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška702 m n. m.
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KantonTicino
OkresVallemaggia
Lavizzara
Lavizzara
Lavizzara, Švýcarsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha187,53 km²
Počet obyvatel509 (2018)[1]
Hustota zalidnění2,7 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.lavizzara.ch
PSČ6692 Brontallo
6692 Menzonio
6694 Prato-Sornico
6695 Peccia
6695 Sornico
6696 Broglio
6696 Fusio
Označení vozidelTI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lavizzara je obec ve švýcarském kantonu Ticino, okresu Vallemaggia. Nachází se v severozápadní části kantonu; převážnou část obce tvoří údolí Val Lavizzara. Žije zde 509[1] obyvatel.

Obec vznikla 4. dubna 2004 sloučením bývalých obcí Broglio, Brontallo, Fusio, Menzonio, Peccia a Prato-Sornico.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Údolí Val Lavizzara

Obec zahrnuje celou severovýchodní část okresu Vallemaggia. Hlavním údolím je údolí Val Lavizzara, na které na severu navazuje údolí Val Sambuco u Fusia. Nejdůležitějšími bočními údolími jsou Val di Peccia, západní boční údolí, které se u Peccia stáčí na západ, a Val di Prato východně od Prata. Na severozápadě obce leží jezero Lago del Narèt (2240 m n. m.), z něhož vytéká řeka Maggia. Maggia odtud protéká údolím Val Sambuco do jezera Lago del Sambuco (1461 m n. m.); tato nádrž byla vytvořena v roce 1956.

Dalšími většími jezery jsou Laghetti východně od Lago di Naret, Lago di Mognola (2003 m n. m.) východně od vesnice Mogno a Lago di Tomeo (1692 m n. m.) na jihovýchodě obce. Největším přítokem horního toku Maggia je potok Peccia, který se vlévá zleva u obce Peccia. V obci je řada menších potoků. Velkou část obce tvoří vysokohorské pastviny a hory. Celé údolí uzavírá horský hřeben, který vypadá jako ležatá podkova obrácená k jihozápadu.

Nejvýznamnějšími vrcholy jsou Cristallina (2912 m n. m.), Campo Tencia (3072 m n. m.), Corona di Redorta (2804 m n. m.) a Monte Zucchero (2735 m n. m.). Mezi údolím Val Bavona, údolím Val di Peccia a údolím Val Lavizzara (od západu k východu) se nachází další podkovovité pohoří, které většinou dosahuje nadmořské výšky 2600 m n. m.. Nejvyšším vrcholem této skupiny je Poncione di Braga ve výšce 2864 m n. m..

Z celkové rozlohy obce přes 187 km² tvoří více než polovinu, 53,9 %, neproduktivní půda (většinou hory a jezera). Dalších 30,2 % pokrývají lesy a lesní porosty. Pouze 15,2 % rozlohy obce lze využívat pro zemědělství; jedná se většinou o vysokohorské oblasti, které umožňují pouze chov hospodářských zvířat (ovcí, koz a krav). Zbývající plocha 0,7 % je zastavěná půda.

Sousedními obcemi jsou Airolo, Bedretto, Cevio, Dalpe, Faido, Maggia, Quinto a Verzasca.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obec vznikla roku 2004 sloučením doposud samostatných obcí Broglio, Brontallo, Fusio, Menzonio, Peccia a Prato-Sornico.[2] Název získala podle údolí Val Lavizzara, kde se nachází většina sídel.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Kostel ve Fusiu
Vývoj počtu obyvatel[2]
Rok 2003 2010 2017 2019 2020
Počet obyvatel 583 535 526 508 500

Oblast odlehlých horských údolí nikdy nemohla uživit mnoho lidí, proto obyvatelé již před staletími emigrovali. Mnozí se stěhovali jen sezónně do Itálie, Francie a Nizozemska, kde pracovali jako kominíci, zedníci, tkalci a řemeslníci. V 19. století začalo trvalé masové vystěhovalectví; hlavními cíli byly Kalifornie a Austrálie.

Několik osad se tak vylidnilo. Ve 20. století mnoho mladých lidí opustilo svou vlast kvůli odlehlosti a nedostatku ekonomických příležitostí a usadilo se v Locarnu, Luganu a dalších hospodářských oblastech Ticina. Dnes v mnoha vesnicích žijí převážně starší lidé. To si vynutilo sloučení různých obcí okresu Lavizzara do jedné obce.

Hospodářství a doprava[editovat | editovat zdroj]

V dřívějších dobách se většina obyvatelstva živila zemědělstvím. Dnes mnoho lidí pracuje v jiných obcích v údolí Maggia a v oblasti Locarna. Počet obyvatel, kteří se živí zemědělstvím, se mezi lety 1970 a 2000 snížil z 89 na 20 osob. Počet lidí pracujících v průmyslu a obchodě se také snížil, i když ne tak výrazně. Dnes většina lidí pracuje ve službách. Za posledních dvacet let se masivně zvýšil počet osob dojíždějících za prací. Pouze v obcích Peccia a Prato-Sornico stále většina lidí pracuje ve své obci. Cestovní ruch nehraje v této části údolí Maggia významnou roli.

V Peccii se nachází jediný mramorový lom ve Švýcarsku a sochařská škola (Scuola di Scultura di Peccia).

Jednotlivé obce jsou obsluhovány poštovními autobusy. Ty však jezdí pouze několikrát v každém směru a pouze během dne. Většina obyvatel proto používá svá auta.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lavizzara na německé Wikipedii.

  1. a b Ständige Wohnbevölkerung nach Staatsangehörigkeitskategorie Geschlecht und Gemeinde; Provisorische Jahresergebnisse; 2018. 9. dubna 2019. Dostupné online. [cit. 2019-04-11]
  2. a b Lavizzara [online]. Historisches Lexikon der Schweiz, 2022-07-18 [cit. 2023-07-15]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]