Laodika Pontská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laodika
Narození2. století př. n. l.
Úmrtí2. století př. n. l.
Povolánípolitička
ChoťMithridatés VI. Pontský
DětiArcathius
Machares
Farnakéš II. Pontský
Cleopatra of Pontus
Drypetina
Mithridates of Colchis
RodičeMithridates V of Pontus a Laodika VI.
PříbuzníLaodice of Cappadocia, Mithridates Chrestus, Mithridatés VI. Pontský a Nysa (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Laodika Thea (starořecky Λαοδίκη, Laodíkē) (130/129 př. n. l. ? – 105/90 př. n. l.?) byla pontská princezna a královna, dcera Mithridata V. a Laodiky VI. a také sestra a první žena Mithridata VI. Pontského. O vládu se společně se svým bratrem dělila od roku 116 do roku 90 před naším letopočtem.

Mithridatés VI. musel po zavraždění svého otce v roce 120 př. n. l. uprchnout a vládu ponechat své matce, která vykonávala roli regenta za jeho mladšího bratra, Mithridata Chresta. Mezi lety 116 a 113 př. n. l. se Mithridatés vrátil do vlasti, svrhl svou matku i bratra a oba nechal uvěznit. Hned poté se oženil se svou sestrou Laodikou.

K takovému sňatku přistoupil Mithridatés z toho důvodu, aby byla v dynastii zachována "čistá krev", aby potvrdil svůj vlastní nárok na trůn a aby se mohl oženit s někým, koho by mohl učinit spoluvládcem. Laodika tudíž byla prohlášena královnou a spoluvládkyní.

Zatímco byl její manžel nepřítomen, stala se obětí lživých informací o jeho smrti a udržovala četné milostné vztahy, mimo jiné i s manželovými přáteli. Poté, co se Laodika dozvěděla o tom, že je její manžel stále naživu, se chtěla vyhnout možnému trestu, a proto se pokusila svého muže otrávit. V roce 90 př. n. l. byl Mithridatés svými služebníky upozorněn na to, že proti němu Laodika připravuje spiknutí, a proto sestavil seznam jejích přívrženců i spiklenců, načež ihned uvěznil Laodiku a všechny ostatní, co figurovali na seznamu, aby je popravil.

Po její smrti se odmítal Mithridatés oženit s jakoukoli ženou stejného jména a rovněž projevoval neochotu dát své příští ženě titul královny. Z toho důvodu si chtěl Monimu udržet nejdříve jako konkubínu, posléze však podlehl naléhání a titul královny jí přiznal.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Laodike av Pontus na švédské Wikipedii, Laodice VII Thea na katalánské Wikipedii a Laodice del Ponto na španělské Wikipedii.