Lake Washington Ship Canal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fremontský průliv na podzim.

Lake Washington Ship Canal je lodní kanál v Seattlu, který spojuje Washingtonovo jezero a Pugetův záliv. V kanále se nachází Chittendenova zdymadla, která byla navržena podle těch v Panamském průplavu a pomáhají lodím překonat šestimetrový rozdíl nadmořské výšky hladiny kanálu. Od východu k západu leží v kanále záliv Union, jezero Union, Montlakeský průliv, záliv Portage, Fremontský průliv, Lososí záliv a záliv Shilshole. Pugetův záliv, do kterého se kanál vlévá, ho spojuje s Tichým oceánem. Výstavba začala roku 1911 a oficiálně skončila v roce 1934.

Už v roce 1854 se začalo uvažovat o výstavbě přímého spojení jezera se zálivem pro přepravu klád, pilin a rybářů. O třináct let později (1867) schválilo Námořnictvo Spojených států amerických návrh na výstavbu, který zahrnoval i přístav na jezeře. V roce 1891 začali ženisté americké armády vytvářet projekt. Příprava na stavbu začala v roce 1906 a o pět let později začala stavba samotná.

Mosty, které překračují kanál, od východu k západu:

Kanál jako celek a Chittendenova zdymadla jsou zapsána v Národním rejstříku historických míst. Montlakeský průliv a Montlake Bridge se nachází mezi památkami města Seattle.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lake Washington Ship Canal na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]