Lacembok (okres Havlíčkův Brod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lacembok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbaokolo r. 1360
Zánikokolo r. 1550
Stavebníkneznámý
Další majitelépáni z Lacemboku, páni z Holišína, páni z Kutrovic, páni z Nesetic, páni z Božkova, páni z Baštin, páni z Říčan
Současný majitelČeská republika
Poloha
Adresaúdolí Vrbeckého potoka, Souboř, Ledeč nad Sázavou, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Lacembok
Lacembok
Lacembok, Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lacembok (též Zíkev či Lancenbach) byl hrad nad údolím Vrbeckého potoka severovýchodně od obce Souboř v okrese Havlíčkův Brod.

Historie[editovat | editovat zdroj]

K založení hradu došlo někdy kolem roku 1360. V letech 13501374 je zmiňován Jaroš z Lacemboku, jenž hrad nejspíš založil. Později od něj hrad koupil jistý Hašek, v jehož predikátu se hrad objevuje v roce 1384. V roce 1393 je spolu s hradem a čtveřicí dvorů jako Haškův majetek uvedena dnes neexistující obec Soběboř. Ve stejném roce statek obdržel Předbor z Holišína. Po smrti jeho syna Prokopa připadl majetek v roce 1414 jako odúmrť Václavu Martinovi Kladnému a ten jej roku 1415 předal Petru z Kutrovic, jenž hrad vlastnil ještě v roce 1417. Během husitských válek došlo někdy kolem roku 1420 ke zničení hradu a také obce. Další zmínka o hradě je z roku 1457, kdy je uváděn jako pustý. V tomto roce jej jako odúmrť získali Jan z Nesetic, Martin z Božkova a Václav z Baštin. Roku 1458 jej odkoupil Jindřich z Říčan a na Ledči a připojil k Ledči nad Sázavou. Poslední zmínka pochází z roku 1550.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl vystavěn na ostrohu, ze tří stran chráněný strží. Na západě cestu přehrazoval příkop. Přístupová cesta vedla od současné myslivny Ostojovka přes příkop a násep. Dále cesta pokračovala kolem druhého příkopu po parkánu až k bráně. Ta stávala vedle půlkruhového srubu, se kterým uzavírala předhradí. Odtud vedly valy chránící spolu s příkopem hrad. Vstup do jádra hradu býval pravděpodobně vedle velké věže, na niž navazovaly hradby. Kromě velké věže se tu nacházela obytná budova a o něco menší, okrouhlá věž.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]