Lísek (usedlost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lísek
bývalé terasy vinice
bývalé terasy vinice
Základní informace
Výstavba17. století
Zánikpo roce 1914
Poloha
AdresaBohnické údolí, Praha 8 - Bohnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lísek je zaniklá viniční usedlost v Praze 8-Bohnicích, která se nacházela v západní části Bohnického údolí při ulici Bohnická.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vinice v místech usedlosti Lísek je poprvé zmiňována roku 1704. Její rozvoj nastal poté, co ji roku 1830 převzala rodina Osbornů, majitelů dvou bohnických dvorů. Jakub Osborne na šestihektarové vinici vybudoval nový lis a révu zde pěstoval až do roku 1854, kdy ji zničil révokaz. Lis pak byl roku 1866 rozebrán.

Na začátku 20. století byly pozemky Lísku z iniciativy MUDr. Jana Hraše připojeny k Zemskému ústavu pro choromyslné. Tento první ředitel ústavu dal zpustlou vinici opravit a práceschopní pacienti zde při pracovní terapii pěstovali nejen révu, ale také lískové keře a třešně a později vysadili květinové záhony. Vinice se sadem a zahradou kromě terapie poskytovala Ústavu také obživu.

Práce zde byly ukončeny po odchodu dr. Hraše roku 1911, pozemky zchátraly během 1. světové války a Ústav je již neobnovil.

Místo, kde stál starý lis, se nazývá „Zbořeňák“, ve stráni při lesní cestě jsou patrné zbytky kamenných viničních teras.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Císařské povinné otisky map stabilního katastru. 1840, Bohnice - dříve Bohnitz (Bohnice). CPO evid. č. 0310-1, mapový list č. III. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy. Dostupné online.
  2. Mgr. Andrea Avramopulosová: Proměny obce Bohnice. Diplomová práce, Id: 111348. Vedoucí: Ing. Michaela Dvořáková, Ph.D. Pedagogická fakulta. Katedra občanské výchovy a filosofie. 2011. S. 13, 19. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TICHÝ, Josef. Historie bohnické psychiatrie v letech 1903-1972. Praha: 1995.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]