Kyjevský kotlet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kyjevský kotlet
Složení
kuřecí maso, máslo a strouhanka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kyjevský kotlet

Kyjevský kotlet (ukrajinsky котлета по-київськи, anglicky Chicken Kiev) je pokrm z kuřecího masa zjemněného máslovou nádivkou, ale máslo nemusí být. Recept údajně vznikl počátkem 20. století v hotelu Continental v Kyjevě obměnou francouzského jídla côtelette de volaille .[1] Původně se připravoval z kuřecích stehen, která se podávala i s kostí opatřenou ozdobným papírovým obalem, za kterou se držela, později se začala používat spíše kuřecí prsa. Do nich se buď udělá kapsa, která se naplní máslem, případně se rozklepou na tenký řízek, do něhož se zabalí váleček ztuhlého másla. Máslo se může dochutit třeným česnekem, drobně nasekaným koprem, houbami nebo strouhaným sýrem. Kotlet se následně osolí a okoření, obalí v trojobalu a usmaží na oleji. Nejčastější přílohou je bramborová kaše.

V zemích bývalého Sovětského svazu je kyjevský kotlet populární specialitou v restauracích, dá se také koupit v obchodech jako polotovar. Obdobnými pokrmy jsou cordon bleu, Karađorđeva šnicla nebo kotlet Požarského z mletého masa.

Americký prezident George H. W. Bush při své návštěvě Kyjeva 1. srpna 1991 vystoupil před ukrajinským parlamentem a varoval Ukrajince před jednostranným vyhlášením nezávislosti na Sovětském svazu. Pravicový komentátor William Safire projev označil jako Chicken Kiev Speech (výraz „chicken“ označuje v americké angličtině jak kuře, tak zbabělce).[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. kyivweekly.com.ua [online]. [cit. 2017-01-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-31. 
  2. Archivovaná kopie. americanreviewmag.com [online]. [cit. 2017-01-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]