Kunsthalle Praha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kunsthalle Praha
Stavba Kunsthalle v listopadu 2021
Stavba Kunsthalle v listopadu 2021
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
historická budovaMalá Strana
Adresačp. 132/III Pod Bruskou č. 2, na Klárově
Založeno2018
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kunsthalle Praha je pražská soukromá galerie spravovaná Nadací The Pudil Family Foundation. Podle majitele má být místem pro umění a kulturu, multifunkčním prostorem, galerií s výstavními síněmi a restaurací. Sídlí v objektu bývalé kulturní památky trafostanice, která ale prošla zásadní přestavbou – na průčelí byla vystavěna betonová rampa s měděným pláštěm, na nároží bylo umístěno plastické logo podle návrhu studia Najbrt.[1] Galerie byla otevřena v únoru 2022.

Staveniště od SZ, květen 2020
Staveniště od západu, květen 2020

Historie budovy[editovat | editovat zdroj]

Elektrické podniky hlavního města Prahy daly na místě zbořených kasáren na Klárově v letech 1930–1931 vystavět budovu Zengerovy transformační a usměrňovací stanice. Návrh architekta Viléma Kvasničky byl proveden v novoklasicistním stylu,[2] přiměřeném historickému charakteru Malé Strany a akceptovanému v připomínkovém řízení i Klubem Za starou Prahu. Stanice byla pojmenována podle slavného fyzika a meteorologa Václava Zengera, profesora Českého vysokého učení technického v Praze. Po čtyřiceti letech provozu byla plocha výměnou některých technologií za moderní zmenšena a po zrušení původní funkce objekt začal chátrat.

Architektonicky hodnotnou původní stavbu navrhl Klub Za starou Prahu na kulturní památku. Ministerstvo kultury v červenci roku 2014 zahájilo řízení o prohlášení za památku. Mezitím se ukázalo, že tehdejší vlastník objektu, společnost Marvikven, oslovila architekta Martina Rajniše, aby navrhl kompletní přestavbu objektu na luxusní hotel. V dubnu 2015 Ministerstvo kultury objekt skutečně vyhlásilo za památku. Společnost Marvikven poté objekt prodala akciové společnosti Property Klárov, jejímž vlastníkem byl Petr Pudil s manželkou Pavlínou. Budovu se přes svou Nadaci The Pudil Family Foundation rozhodli využít pro zbudování galerie Kunsthalle Praha, ve které by prezentovali svou sbírku umění. Rekonstrukci a dostavbu objektu navrhla projektová kancelář „Schindler Seko Architekti s.r.o.“ z Prahy. Při přestavbě došlo k nenávratnému vybourání interiérů, zastavění terasy a navýšení stavby.[3] Z původní kulturní památky tedy zbyly pouze obvodové zdi.[3]

Rekonstrukce Kunsthalle byla mezi 50 nominovanými projekty na Národní ceny za architekturu 2022, které vyhlašuje Obec architektů. 31. října 2022 získala rekonstrukce Hlavní cenu soutěže Grand Prix Architektů - Národní ceny za architekturu pro rok 2022. [4][5][6]

Současnost a budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Kunsthalle Praha vznikla z iniciativy a za podpory The Pudil Family Foundation. Tento multifunkční objekt pro současné světové umění má celkovou užitnou plochu 5 700 metrů čtverečních. Zahrnuje výstavní sály galerie, místa pro vzdělávací programy a další kulturní a společenské akce. Terasa na střeše budovy má být přístupná veřejnosti jako vyhlídková kavárna. Dalšími zařízeními jsou bistro a obchod. V suterénu jsou prostory pro depozitáře.

Program[editovat | editovat zdroj]

Provoz Kunsthalle byl zahájen 22. 2. 2022 velkou multimediální výstavou Kinetismus: 100 let elektřiny v umění, na níž se představilo přes devadesát uměleckých děl z celého světa napříč několika generacemi umělců.[4] Původní funkci budovy připomněla druhá výstava s názvem Zengerova transformační stanice: Elektřina v architektuře, elektřina ve městě. Výstava vzdala hold českému avantgardnímu umělci a průkopníkovi kine-tického umění Zdeňkovi Pešánkovi a představila fascinující dějiny eletrifikace Prahy.[5]

29. září 2022 Kunsthalle Praha zahájila program samostatných výstav významných žijících umělkyň a umělců výstavou německého výtvarníka Gregora Hildebrandta A Blink of an Eye and the Years are Behind Us. [7]

Kunsthalle Praha se v říjnu 2022 stane místem konání Signál Festivalu. [8]

Kunsthalle nabízí mezioborový program, v němž se moderní a současné umění propojuje s literaturou, hudbou, filmem, vědou a architekturou. Každá tematická výstava je originální, koncipovaná ve spolupráci s externím týmem, potenciálně s jinou institucí.[9]

Galerie organizuje mnoho aktivit s cílem podpořit umělecké vzdělávání, přiblížit návštěvníkům plnohodnotné zážitky z umění, vnímání a porozumění světa kolem nás.

Kromě krátkodobých výstav moderního a současného světového umění, kterým se věnují Kunsthalle po celém světě, buduje Kunsthalle Praha vlastní sbírku moderního a současného umění. Od manželů Marie a Milana Knížákových získala sbírku umělců z hnutí Fluxus[10], mimo jiné také převzala do správy soukromou sbírku umění manželů Evy a Petra Zemanových.[11][12]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V době slavnostního otevření galerie probíhala demonstrace kritizující Kunsthalle Praha za financování umění ze „špinavých peněz“ z těžby uhlí. Protestující odkazovali na kontroverzní roli Petra Pudila při privatizaci Mostecké uhelné společnosti.[13] Happeningu před galerií se zúčastnilo několik desítek umělců a umělkyň. Součástí performance před Kunsthalle Praha byl i workshop artwashingu – praní špinavých peněz skrze bohulibou investici do umění.[14][15]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.designmag.cz
  2. Zengerova transformační stanice na Malé Straně se mění na Kunsthalle Praha – DesignMag.cz. www.designmag.cz [online]. [cit. 2021-11-04]. Dostupné online. 
  3. a b O nenápadnosti, která na sebe přitáhla až příliš pozornosti: trafačka na Klárově II.. Věstník klubu za starou Prahu [online]. Klub Za starou Prahu, únor 2018 [cit. 2022-02-23]. Dostupné online. 
  4. a b DesignMag.cz – English. www.designmag.cz [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  5. a b RUMLER, Martin. Trafostanice se změnila v galerii: Kunsthalle Praha ukazuje elektřinu v umění. Pražský deník. 2022-02-23. Dostupné online [cit. 2022-06-11]. 
  6. www.grandprixarchitektu.cz [online]. [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. 
  7. Černá opona ze starých VHS pásek. V Kunsthalle vystavuje Němec Hildebrandt. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2022-10-03 [cit. 2022-10-06]. Dostupné online. 
  8. Signal Festival oslaví deset let. Chystá roboty a přiblíží NFT umění. iDNES.cz [online]. 2022-08-17 [cit. 2022-10-06]. Dostupné online. 
  9. Mezinárodní moderní umění, výzkum, experimenty. Kunsthalle doplňuje pestrou českou galerijní scénu, říká ředitelka Ivana Goossen. Vltava [online]. 2022-04-05 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  10. Kunsthalle Praha získala od Knížákových sbírku umělců z hnutí Fluxus. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2021-06-22 [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  11. Archiweb - Kunsthalle Praha bude spravovat léta budovanou sbírku Zemanových. www.archiweb.cz [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Nová sbírka pro Kunsthalle Praha | ART ANTIQUES - měsíčník o umění, architektuře, designu a starožitnostech. www.artantiques.cz [online]. [cit. 2022-06-11]. Dostupné online. 
  13. Privatizační umělec Petr Pudil (upravené vydání). Artyčok [online]. 2019-09-27 [cit. 2022-02-23]. Dostupné online. 
  14. Umělci bez peněz versus umělci s penězi. Pudil otevřel svou Kunsthalle veřejnosti [online]. [cit. 2022-02-23]. Dostupné online. 
  15. BÁRTOVÁ, Eliška Hradilková. Umění s pachutí uhlí. Byznysová minulost majitele Kunsthalle Pudila jako škraloup na nové galerii. Deník N [online]. 2022-02-22 [cit. 2022-02-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]