Kuník z Weitmile

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuník z Weitmile
Povoláníkněz
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kuník z Weitmile (Kuniko de Waitmil) byl dlouholetým farářem v České Lípě v období přelomu 14. a 15. století, podporovaným bohatou rodinou Weitmilů. Přesná data narození a úmrtí známa nejsou.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Kuník se narodil do významné měšťanské rodiny Weitmilů (později psáni Krabicové z Veitmile), usazené v České Lípě. Strýc Beneš Krabice z Veitmile byl kronikářem Karla IV., druhý strýc byl farářem v České Lípě.

Kuník se stal poměrně mladý kanovníkem kapituly u sv. Apolináře na Novém městě Pražském. Dne 22. srpna 1380 se stal správcem českolipské fary u kostela svatého Petra a Pavla (dnes již neexistuje). V roce 1382 se stal studentem pražské právnické univerzity, Českolipským farářem byl celých 42 let, rezignoval na své místo 6. dubna 1422, na počátku husitských bouří, které silně ovlivnily i město s okolím. O zbývajících osudech se zprávy nezachovaly.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PANÁČEK, Jaroslav. Školy a univerzitní studenti na Českolipsku v době předhusitské. Bezděz, vlastivědný sborník Českolipska. 2009, čís. 18, s. 8. ISSN 1211-9172. 
  2. PANÁČEK, Jaroslav. Bezděz – sborník Českolipska. Česká Lípa: Vlastivědný spolek Českolipsko, 2007. ISBN 978-80-86319-00-1. Kapitola Kuník z Weitmile a jeho rod, s. 5. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]