Krondorf (minerální voda)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carl Gölsdorf – dřevařský odborník z Plavna, který v roce 1876 podchytil pramen Krondorfské kyselky

Krondorf je mineralizovaná přírodní minerální voda hydrogeochemického typu NaCa(Mg)-HCO3 obsahující oxid uhličitý v přirozené formě a také dvakrát větší množství kyseliny ortokřemičité, než je obvyklé u minerálek stáčených po celé Evropě. Křemík je v této podobě velmi dobře vstřebatelný pro lidský organismus. Hlubinný vrt v Doupovských horách v okrese Karlovy Vary představuje jediný kapacitně limitovaný zdroj, z nějž je voda jímána z hloubky 90 metrů. Její odhadované stáří činí více než 100 let a pro zachování nejvyšší kvality byl zvolen šetrný manufakturní způsob stáčení.

V současnosti je vodní zdroj v rukou rodinné firmy Krondorf a. s., která vznikla v roce 2016.

Historie[editovat | editovat zdroj]

K objevení pramene největší měrou přispěl dřevařský odborník z Plavna Carl Gölsdorf. Ten rozpoznal výjimečné kvality minerálního pramene přirozeně vyvěrajícího v Doupovských horách, kde pracoval. V roce 1876 nechal tento pramen podchytit a poslal jeho vzorky k rozboru tehdejším vědeckým špičkám. Chemické rozbory provedli renomovaní pražští profesoři Josef Lerch (1879), Wilhelm Gintl (1881), Heinrich Kisch (1880) a karlovarský hydrogeolog Josef Knett (1902). Výsledky potvrdily výjimečné složení objeveného pramene, což byl počáteční impulz k založení expediční firmy. Ta roku 1878 začala s jímáním a rozesíláním minerální vody Krondorf.

Carl Gölsdorf měl výborného obchodního ducha a brzy vybudoval filiálky v Berlíně, Vídni a Budapešti. Z Krondorfu se stalo oblíbené výletní letovisko a minerální voda Krondorf vstoupila do všeobecného povědomí i za hranicemi tehdejšího Rakouska-Uherska. Koncem 19. století byly reklamní inzeráty Krondorfu součástí všech významných turistických periodik.

V průběhu světových válek původní pramen zanikl. Avšak voda dobře skrytá pod povrchem dostává svoji příležitost v novodobé historii. V roce 2010 byl objeven nový zdroj vody, jejíž složení je téměř identické s původní minerálkou. Ke znovuoživení tradice dochází v roce 2015, kdy Ministerstvo zdravotnictví ČR udělilo zdroji minerální vody Krondorf povolení k užívání. [1] 

Vlastnosti minerální vody Krondorf[editovat | editovat zdroj]

Minerální voda Krondorf je výjimečná, neboť i přes poměrně vysokou mineralizaci je po chuťové stránce svěží, příjemná a vyvážená. Je to dáno šťastnou kombinací zastoupených minerálů a také autentickým oxidem uhličitým, který má sopečný původ. Pití vody s tímto složením podporuje trávení a představuje důležitý zdroj vstřebatelného křemíku pro lidský organismus.[2] Nezastupitelnou rolí tohoto chemického prvku v lidském těle se zabývá také doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Uvedené vlastnosti předurčují vodu ke speciálnímu, velmi šetrnému zacházení, proto je manufakturně stáčená do originálních lahví z těžkého skla. Předlohou pro současný design je lahev z roku 1904, která je opatřena patentovaným uzávěrem. Luxusně balená voda butikového typu pak putuje na objednávku přímo na stůl restaurací nabízejících zážitkovou gastronomii.

Chemické složení[editovat | editovat zdroj]

Obsah minerálních látek v mg/l
Pramen Na K Mg Ca F Cl Sírany Hydrogenuhličitany
Krondorf 329 75,2 70,3 112 1,92 13,6 31,3 1590

Minerální voda Krondorf se vyznačuje bohatostí na vápník, hořčík a další významné ionty. Významným rysem je přirozené proplynění oxidem uhličitým.[3] Celková mineralizace činí 2 350 mg·l−1 a odparek (při 180 °C) 1 883 mg·l−1 solí a nerozpustných látek. Voda z tohoto zdroje má velmi vysoký obsah kyseliny křemičité, až 142 mg·l−1 ve formě H4SiO4. Po přepočtu činí obsah křemíku 42 mg·l−1, tedy nejvyšší obsah ze všech známých evropských balených minerálních vod. Rovněž obsah volného rozpuštěného oxidu uhličitého ve vodě tohoto zdroje je velmi vysoký a přesahuje hodnotu 3 g·l−1.   [4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Krondorf - voda, která se ztratila a znovu našla. Krondorf. Dostupné online [cit. 2018-06-24]. 
  2. ČEPOVÁ, Jana. Stanovení obsahu křemíku v biologických materiálech v závislosti na konzumaci minerální vody Krondorf [online]. [cit. 2018-06-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-24. 
  3. Krondorf – voda vhodná k jídlu. Krondorf. Dostupné online [cit. 2018-06-24]. 
  4. BRÁT, Jiří. Význam křemíku ve stravě [online]. Potravinářská komora České republiky [cit. 2018-06-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-30.