Kremžská hořčice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kremžská hořčice
Základní informace
KategorieOchucovadla
Tvarhustá pasta
Místo původuRakouskoRakousko Rakousko
Složení
voda, hořčičné semínko, cukr, vinný ocet, sůl, směs koření
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kremžská hořčice je druh hořčice původem z rakouského města Kremže (německy: Krems an der Donau). Vyrábí se z hrubě mletých žlutých a hnědých hořčičných semínek, cukru, soli, nezkvašeného vinného moštu a vinného octa. Někdy se přidává i směs koření.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rakouská kremžská hořčice
Originální rakouská kremžská hořčice

Kremžská hořčice vznikla v Rakousku zhruba před 500 lety.[1] V té době byl citován císař Maxmillian (německy: Kaiser Maxmillian), který během návštěvy města Kremže prohlásil, že mu zdejší hořčice chutná více než francouzská. Výroba prý vznikla ze situace, že vinaři měli moc přebytku vinného moštu a chtěli ho využít jiným způsobem. A tak ho přidávali jako náhražku octa při výrobě zdejší hořčice.

V 18. století byla v naučném lexikonu z Offenbachu, taktéž zmiňovaná vynikající pověst této hořčice. V té době se hořčice vyráběla v sedmi továrnách ve městě.

V polovině 19. století zde byl pouze jeden výrobce. V roce 1819 založili bratři Hietzgernové ve městě Kremže obchodní společnost Gebrüder Hietzgern a v roce 1851 začala jejich místní továrna produkovat kremžskou hořčici. V roce 1862 hořčice získala na londýnské světové výstavě a stala se exportním hitem celé rakouské monarchie.

S první světovou válkou byla ekonomická situace firmy stále obtížnější. Ve druhé světové válce bylo zásobováno především vojsko Wehrmachtu.

V poválečném období společnosti vyrostla konkurence a v roce 1967 firma zanikla.[2]

Složení[editovat | editovat zdroj]

Přibarvená kremžská hořčice má žlutohnědou barvu a nepřibarvená má šedohnědou barvu. V hořčici jsou viditelná hrubě namletá hořčičná semínka. Hořčice má vyšší obsah cukru. V Rakousku bývá hovorově označována jako sladká hořčice (německy: Süßer Senf). Složení kremžské hořčice je z vody, hořčičných semínek, vinného octa, cukru, soli a směsi koření.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V dnešní době se kremžská hořčice vyrábí v České republice, na Slovensku a v Rakousku. Originální receptura a název kremžská hořčice (německy: Kremser Senf) je dnes značkou rakouské společnosti Mautner Markhof Feinkost a vyrábí se podle původních starých receptur ve Vídni. Hořčice pod tímto názvem a stejnou příchutí vyrábějí ale i jiné společnosti.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Unterwegs mit Kremser Senftuberl Klara. www.krems.info [online]. Krems Tourismus [cit. 2022-09-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-09. 
  2. Kremser Senf. Regiowiki AT [online]. [cit. 2022-09-27]. Dostupné online. 
  3. HIRSCH, Peter. Sehr verehrter Kremser Senf!. www.nachrichten.at [online]. OÖNachrichten [cit. 2022-09-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]