Kostel svatého Cyrila a Metoděje (Ratíškovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Cyrila a Metoděje v Ratíškovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecRatíškovice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáthodonínský
FarnostRatíškovice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníCyril a Metoděj
Datum posvěcení11. 11. 1758
Další informace
Kód památky24967/7-2376 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Cyrila a Metoděje je římskokatolický chrám v Ratíškovicích v okrese Hodonín. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Ratíškovice. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V polovině patnáctého století byl v obci postaven nejstarší kostel, o jehož zániku nejsou bližší zprávy. Další kaple byla v Ratíškovicích postavena v polovině století sedmnáctého. Mše v ní byly slouženy od roku 1797. [2] Současný farní kostel byl vybudovaný v letech 1855 až 1857.

Kostel byl postaven podle plánů hodonínského stavitele Josefa Lichta ve slohu historického romantismu. Ke kostelu přiléhá budova fary a hřbitov. Součástí mobiliáře kostela je dřevěná soška Panny Marie s Ježíškem v náručí, je jednou z nejhodnotnějších součástí chrámového mobiliáře. Jde o dílo datované kolem roku 1400, barokní korunka je instalována dodatečně. Původ sošky a cesta, jak se toto gotické dílo dostalo do ratíškovické farnosti, jsou neznámé.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-03-06]. Identifikátor záznamu 140068 : Kostel sv. Cyrila a Metoděje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Historie kostela a farnosti [online]. ratiskovice.com [cit. 2014-01-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]