Kostel Val-de-Grâce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Val-de-Grâce
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeFrancouzský vojenský ordinariát
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
ArchitektFrançois Mansart
Stavební slohbaroko
Výstavba1645-1667
Další informace
Adresa1, place Alphonse Laveran, 75005 Paris
Uliceplace Alphonse-Laveran a Rue Saint-Jacques
Oficiální webOficiální web
Kód památkyPA00088392
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Val-de-Grâce je katolický vojenský kostel v 5. obvodu v Paříži, na náměstí Place Alphonse Laveran. Kostel zasvěcený narození Ježíše Krista a jeho matce Panně Marii dnes slouží Francouzské armádě, původně byl klášterním kostelem opatství Val-de-Grâce. V bývalém opatství se dnes nachází Musée du service de santé des armées, Ústřední knihovna vojenské zdravotnické služby a Vojenská zdravotnické škola. Kostel je otevřen veřejnosti ve stejnou dobu jako muzeum, přes které je vstup do kostela. V kostele probíhají pravidelně koncerty klasické hudby.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ženský klášter založila v roce 1621 královna Anna Rakouská v rámci protireformace. Základní kámen kláštera byl položen 3. července 1624 na pozemku darovaném králem a výstavba pokračovala pozvolna do roku 1643. V roce 1645 Anna Rakouská jako regentka zakoupila palác sousedící s klášterem a pověřila architekta Françoise Mansarta vybudováním nového kostela na jeho místě. Kostel byl dokončen roku 1667 a na jeho stavbě pokračovali architekti Jacques Lemercier, Pierre Le Muet a Gabriel Leduc.

Za Velké francouzské revoluce byl klášter zrušen a dekretem z 31. července 1793 přeměněn na vojenskou nemocnici. Tím byly stavby zachráněny před demolicí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel má půdorys latinského kříže a je zakončen mohutnou kupolí. Původní Mansartův projekt počítal s věžemi lemujícími hlavní loď a předsunutým portálem, což vyvolávalo více dojem hradu než tradičního kostela. Dvoupodlažní fasáda má dvě oddělené úrovně sloupů nesoucích trojúhelníkový fronton. François Mansart umístil na fasádu čtveřice korintských sloupů. Čtyři sloupy jsou předsunuté a podpírají fronton, čtyři jsou v pozadí a tvoří nosné základy dalšího patra.

Barokní kupole vyzdobená roku 1663 Pierrem Mignardem (1612-1695) a baldachýn v interiéru jsou inspirovány bazilikou svatého Petra v Římě.

Dedikační nápis na frontonu IESU NASCENTI VIRGINIQ(UE) MATRI označuje, že kostel je zasvěcen narození Ježíše Krista a jeho matce Panně Marii, což odkazuje na narození dauphina (budoucího Ludvíka XIV.) v roce 1638 a jeho matku Annu Rakouskou.

Varhany z roku 1853 vytvořil Aristide Cavaillé-Coll.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église du Val-de-Grâce na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]