Kostel Sainte-Anne de la Butte-aux-Cailles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Sainte-Anne de la Butte-aux-Cailles
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeArcidiecéze pařížská
Statusfarní kostel
Současný majitelPařížská radnice
Zasvěcenísvatá Anna
Datum posvěcení24. října 1912
SvětitelLéon-Adolphe Amette
Architektonický popis
ArchitektProsper Bobin
Stavební slohbyzantsko-románský
Výstavba18941912
Další informace
Adresa188 rue de Tolbiac, 75013 Paris
Ulicerue de Tolbiac
Oficiální webOficiální web
Kód památkyPA75130007
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Sainte-Anne de la Butte-aux-Cailles (tj. svaté Anny z Butte-aux-Cailles) je katolický farní kostel ve 13. obvodu v Paříži, v ulici Rue de Tolbiac. Kostel je zasvěcený svaté Anně a pojmenovaný po kopci Butte aux Cailles.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple Saint-Marcel de la Maison-Blanche existovala ve zdejší čtvrti už kolem roku 1840. Po roce 1848 byla přejmenována na Bréovu kapli na počest generála Jeana Baptisty Fidèla Bréa (17901848). Vzhledem k rostoucímu počtu obyvatel kaple záhy nepostačovala.

V roce 1892 byl zakoupen pozemek, na kterém stojí dnešní kostel, díky daru pařížského radního Julese Nollevala a jeho ženy. Stavební práce byly zahájeny v srpnu 1894, ale kvůli nedostatku financí pokračovaly pomalu. Kostel byl sice vysvěcen v dubnu 1896, ale stavební práce nebyly ani zdaleka ukončeny. Stará kaple byla nicméně zbořena v roce 1897.

Fasáda byla dokončena v roce 1898 díky daru rodiny výrobce čokolády Lombarta. Obě věže a zvony byly dokončeny v roce 1900 u příležitosti světové výstavy. Po odluce církve od státu v roce 1905 připadl kostel jako majetek městu Paříži, což přineslo problémy, protože kostel nebyl ještě dostavěn. Dokončený kostel vysvětil 24. října 1912 pařížský arcibiskup Léon-Adolphe Amette.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel v pseudorománsko-byzantském stylu navrhl architekt Prosper Bobin (18441923). Stavba stojí na 71 pilotech zasahujících do hloubky 16–22 metrů, neboť v místě protéká podzemní řeka Bièvre.

Obě věže kostela jsou vysoké 55 metrů. Nazývají se Jules a Honorine podle křestních jmen donátorů, kteří přispěli na dostavbu kostela, manželů Lombartových.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église Sainte-Anne de la Butte-aux-Cailles na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]