Kostel Saint-Sauveur de Liaucous

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Saint-Sauveur de Liaucous
Místo
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
AdresaLiaucous, Mostuéjouls, FrancieFrancie Francie
Kód památkyPA00094076
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Románský kostel Saint-Sauveur de Liaucous se nachází ve vesničce Liaucous, místní části francouzské obce Mostuéjouls asi 1 km severozápadně od soutoku řek Tarn a Jonte. Kostel leží ve francouzském departementu Aveyron v regionu Occitanie. Kostel je od roku 1930 zapsán na seznamu historických památek Francie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Traduje se, že kostel Saint-Sauveur de Liaucous je bývalou kaplí hradu, který byl dominantou vesnice. Postaven měl být kolem roku 1060. Původně byly kostel a hrad postaveny vedle sebe. Místnost v prvním patře hradu se musela nacházet nad prvním rizalitem lodi. Po zboření hradu v 17. století zůstal kostel osamocen. V roce 1860, kdy byla postavena nová fara, byly do budovy kostela začleněny části starého hradu. Fara se nachází hned vedle kostela, na němž jsou dodnes patrné stopy po demolici hradní budovy: stavba se tehdy rozšířila na západ, kde byla pravděpodobně spojena s hradem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stavba kostela se skládá z dvojlodí s uličkami, jakéhosi předsálí a chóru, kterému předchází trojboká apsida. Uličky končily apsidami, které byly zbořeny při stavbě dvou kaplí, jižní v 16. století a severní v 19. století. Zvonice je zastřešena kopulí.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]