Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Horní Maršov, hřbitovní)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie
Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie
Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecHorní Maršov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
VikariátTrutnovský
FarnostJanské Lázně
Statusfiliální kostel
Užívánínepravidelné
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Architektonický popis
ArchitektCarlo Valmadi
Stavební slohrenesance
Výstavba16051608
Další informace
Kód památky32807/6-3536 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický, orientovaný, filiální, bývalý farní kostel v obci Horní Maršov. Patří do farnosti Janské Lázně. Je situován ve středu obce, na hřbitově vlevo od komunikace - třídy Josefa II., směr Temný Důl. Ja nazýván kostelem starým nebo horním. Kostel je v léte ukrytý za korunami mohutných lip a stojí na hrbitově plném převážně německých starých náhrobků. Od roku 2005 je majitelem kostela obec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší stavební památka východních Krkonoš s kamennou křtitelnicí s vytesaným letopočtem 1572, která je pozůstatkem z původního dřevěného protestantského kostelíka z roku 1568. Tento dřevěný kostelík byl roku 1608 nahrazen renesančním kostelem od italského stavitele Carlo Valmadiho. Po bitvě na Bílé hoře byli protestanti z Čech vyhnáni, maršovský kostel se stal katolickým a byl zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Nejspíš v roce 1690 byl kostel obohacen nádherným barokním oltářem ve tvaru zlatého stromu, se sochami světců a ústředním výjevem Nanebevzetí Panny Marie.

3. června 1868 do věže kostela třikrát za sebou uhodil blesk a během krátké doby shořel celý krov a zvony ze 17. století se zřítily a roztavily. Podařilo se zachránit oltář a další vybavení. Střecha byla brzy opravena i díky pomoci lidí z celé monarchie včetně císařské rodiny a byly ulity nové zvony. Zároveň padl návrh na postavení nového většího kostela, který byl dokončen v r. 1899 a stal se kostelem farním. Po stavbě nového kostela starý kostel začal pustnout, zejména po roce 1948 a postupně přestal být využíván.

Začátkem 21. století se kostel dočkal celkové rekonstrukce, při níž byl také restaurován unikátní barokní oltář. Prohlídku kostela je možné domluvit v blízkém návštěvnickém centru DOTEK v budově bývalé fary.

Kostel se sousední původně barokní farou, 400 let starou lípou, barokní sochou sv. Jana Nepomuckého datovanou 1717, hrobkou šlechtického rodu Aichelburgů a řadou zajímavých náhrobků tvoří významný historický areál Horního Maršova, ojedinělý v celých Krkonoších.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné bohoslužby se v kostele nekonají.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]