Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Bernartice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bernarticích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresTrutnov
ObecBernartice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
DiecézeKrálovéhradecká
VikariátTrutnovský
FarnostŽacléř
Statusfiliální kostel (bývalý farní)
Užívánípříležitostné
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohbarokní
Další informace
AdresaBernartice, ČeskoČesko Česko
Kód památky100739 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je barokní sakrální stavba stojící v centru obce Bernartice, nejvýznamnější církevní památka v obci a v blízkém okolí. Jedná se o venkovský barokní kostel vystavěný v letech 1677-1678.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvním kostelem v těchto místech byl dřevěný kostelík postavený ve 13. století; první písemná zmínka o něm pochází z roku 1297. V průběhu doby se měnili držitelé patronátního práva. V 16. a začátkem 17. století byl využíván protestanty. Roku 1633 koupili bernartické panství jezuité, kteří později strhli starý a nedostačující dřevěný kostelík a na jeho místě nechali v letech 1677 až 1678 postavit nový barokní jednolodní kostel s pravoúhle zakončeným presbytářem a s kaplí svatého Jana Nepomuckého na severní straně.[2]

Postupem času byl několikrát přestavován. Roku 1733 byl rozšířen a upraven ve vrcholně barokní podobě, další přestavba proběhla v letech 1794–1795. Při poslední přestavbě ve druhé polovině 19. století byla radikálně změněna podoba věže.

Ústřední barokní sloupový oltář je dílem sochaře Jiřího Františka Pacáka. V kostele stojí za povšimnutí rokoková kazatelna. Zachovala se i původní kamenná křtitelnice s ornamentálními reliéfy ze 17. století. V kostele jsou varhany postavené firmou Rieger roku 1902.

Předmětem památkové ochrany je kromě kostela také celý areál s přístupovým schodištěm a ohradní zdí s dvěma branami. Před kostelem stojí socha Pieta z roku 1736 od mistra Jiřího F. Pacáka a socha sv. Floriána, patrona hasičů, od neznámého autora[3], dále jeden smírčí kříž. Druhý smírčí kříž je u ohradní zdi.

Po druhé světové válce po vysídlení části německého obyvatelstva využití kostela pokleslo. Dnes kostel chátrá a hodnotnější zařízení bylo převezeno do depozitářů. Kostel je užíván jen příležitostně.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Památkový katalog - Kostel Nanebevzetí Panny Marie s ohrazením. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. 
  2. a b Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bernarticích. Turistika cz [online]. [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. 
  3. Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Bernatice - Církevní památky - Krkonoše - Bernartice. Turistický portál KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE [online]. Královéhradecký kraj [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]