Korňanský ropný pramen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Korňanský ropný pramen
Korňanský ropný pramen v dubnu 2024
Korňanský ropný pramen v dubnu 2024
Základní informace
Vyhlášení1973, 1984
Nadm. výška520 m n. m.
Rozloha0,1710 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresČadca
UmístěníKysuce
Souřadnice
Korňanský ropný pramen
Korňanský ropný pramen
Další informace
Kód314
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní památka Korňanský ropný pramen (slovensky Korniansky ropný prameň) představuje unikátní přirozený povrchový vývěr lehké ropy doprovázený výrony samozapalujícího se methanu a občasným bubláním. Vyhlášen přírodní památkou byl v roce 1984.[1] Patří mezi nejznámější turistické atrakce oblasti Kysuce.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Ropný pramen se nachází v obci Korňa v okrese Čadca nedaleko lesů Turzovky v blízkosti Beskyd v CHKO Kysuce. Je k němu volný přístup.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany je aktivní přírodní povrchový vývěr ropy s pozvolným odtokem, doprovázený výronem plynu (CH4), dokumentující roponosnost flyšového pásma. Význam tohoto ropného pramene zvyšuje skutečnost, že se zachoval jako jediný z několika dalších menších výskytů povrchového výtoku ropy v regionu Kysuc a vůbec na Slovensku i ve střední Evropě. Typově se jedná o parafinickou ropu s nízkým obsahem olejů, malým množstvím aromatických uhlovodíků a asfalticko-smolných látek.

Pramen se rozprostírá na ploše 0,171 ha.

Na místě vývěru ropy se v minulosti uskutečnilo několik vrtů, ukázalo se však, že těžba by byla vzhledem k malému množství ropy ekonomicky náročná a nerentabilní. Ropný pramen dodnes nenašel žádné využití, je jen unikátní turistickou atrakcí. V blízkosti však bylo nalezeno ložisko zemního plynu, který může v budoucnosti sloužit k vytápění budov v obci.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Podle dávné legendy byl pramen objeven díky pytlákovi, který při pronásledování zvěře zapadl do naleziště ropy. Pověst ze 17. století říká, že v lesích u Turzovky vyvěrala „černá voda“, z níž chodili pít čerti. Během druhé světové války využívali obyvatelé Korně toto palivo k osvětlení a vytápění svých příbytků, mazání kol vozů a obuvi jakož i k „léčbě“ kožních chorob dobytka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Korniansky ropný prameň na slovenské Wikipedii.

  1. SAŽP. Prírodná pamiatka Korniansky ropný prameň [online]. uzemia.enviroportal.sk [cit. 2015-04-08]. Dostupné online. (slovensky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HAŽÍKOVÁ, I. 2013.: Ropný prameň v Korni si prišli pozrieť zvedavci z Nového Zélandu. Dostupné online.
  • ČENKOVÁ, E. Korňanský ropný prameň. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]