Kongregace Milosrdných sester svatého Vincence de Paul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kongregace Milosrdných sester svatého Vincence de Paul
Compagnie des Filles de la Charité
Luisa Marillacová, zakladatelka řádu
Luisa Marillacová, zakladatelka řádu
Základní informace
Aktivita29. listopadu 1633 - dosud
Úlohapéče o nemocné
Síla14 000 sester
SídloPaříž
Země původuFrancie
Poslední představenýSestra Françoise Petit, DC
Odkazyhttps://daughtersofcharity.org/

Kongregace Milosrdných sester svatého Vincence de Paul (někdy psáno také z Pauly, z Paula, též milosrdné sestry, vincentky, latinsky Societas Filiarum Caritatis a S. Vincentio de Paulo, nebo zkráceně Puellae Caritatis, francouzsky Compagnie des Filles de la Charité, zkratka FdC) je ženská katolická kongregace apoštolského života, jejímž posláním je péče o seniory, děti, dlouhodobě nemocné, tělesně a duševně trpící. Sestry působí v řadě zemí světa. Od 20. dubna 2020 je matkou představenou Françoise Petitová, DC.

Kongregace náleží do širší vincentiniánské rodiny. Sestry se dříve česky nazývaly vincentinky, v současnosti jsou jednoslovně označovány jako vincentky, stejně jako jiné řeholnice náležející do této rodiny, Společnost Dcer křesťanské lásky, která v Česku působila ve Staré Boleslavi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řád založil v Paříži 29. listopadu 1633 francouzský duchovní Vincent z Paula společně s ovdovělou Louise de Marillac.

Vincent z Paula, malba Simon François de Tours (1606-1671)
Nemocnice Milosrdných sester svatého Vincence de Paul v Kroměříži
Klášter milosrdných sester sv. Vincence z Pauly v chorvatském Splitu

Kongregace v Česku[editovat | editovat zdroj]

Česká, respektive rakouská provincie řádu byla založena ve Vídni v březnu 1832. Česká provincie vznikla osamostatněním z rakouské až v roce 1920.

Na Moravu přišly sestry poté, co jim hraběnka Ernestina z Arenbergu věnovala své panství v Pačlavicích a zavázala je k dobročinným skutkům. V darovací listině z 21. května 1841 žádá jmenovaná hraběnka sestry, aby z tohoto majetku založily filiálku v Kroměříži a aby tam podle své svaté řehole ošetřovaly nemocné, pečovaly o chudé děti a vyučovaly náboženství. Přála si, aby i v Pačlavicích bydlelo několik sester a věnovalo se stejné službě. Dne 11. října 1842 mohlo pět prvních sester převzít svěřenou činnost. Pro tento účel byl využíván zámek v Pačlavicích. Posvěcení domu v Kroměříži a zároveň uvedení sester se konalo 13. září 1845 a tím byla založena první řádová nemocnice na českém území.[1] K dalším ústavům patřilo Vincentinum Na Petynce v Praze-Břevnově, které bylo zřízeno z odkazu P. Emanuela hraběte Pöttinga roku 1889 jako ústav pro duševně choré. Další zařízení byla například na zámku ve Smečně.

Všechny řeholní domy v českých zemích byly zrušeny v letech 1949 - 1950 a sestry přesídleny do kláštera v Bílé Vodě u Javorníka nebo převedeny do civilních nemocnic či ústavů.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1989 získala česká provincie zpět do vlastnictví provinční klášterní dům v Kroměříži, kde sestry provozují Nemocnici Milosrdných sester svatého Vincence de Paul, jejíž většinu představuje doléčovací zařízení pro dlouhodobě nemocné.[2] Posláním vincentek je služba těm, kteří je potřebují, zejména nemocným, dětem, mládeži, chudým a postiženým.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Antonín Podlaha: Posvátná místa Království českého, díl V., Vikariát libocký. Praha 1911.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]