Kolibřík černobradý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKolibřík černobradý
alternativní popis obrázku chybí
Dospělý samec v letu
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádsvišťouni (Apodiformes)
Čeleďkolibříkovití (Trochilidae)
Rodkolibřík (Archilochus)
Binomické jméno
Archilochus alexandri
(Bourcier & Mulsant, 1846)
žlutá = letní výskyt modrá = zimoviště.

žlutá = letní výskyt
modrá = zimoviště.

žlutá = letní výskyt
modrá = zimoviště.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kolibřík černobradý (Archilochus alexandri) je malý druh kolibříka obývající širokou škálu biotopů. Je tažný a odlétá zimovat na jih až do Mexika.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kolibřík černobradý měří 8,25 cm. Dospělí ptáci jsou svrchu leskle zelení a naspodu bílí se zeleným skvrněním. Jejich zobák je dlouhý, rovný a velmi štíhlý. Dospělý samec má černé tváře a bradu, leskle fialové hrdlo a tmavý vidličnatý ocas. Samice má tmavý okrouhlý ocas s bílou špičkou a nemá hrdelní skvrnu. Je podobná samici kolibříka rubínohrdlého.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento druh je rozšířen na většině západních Států na sever až do kanadských provincií Alberty a Britské Kolumbie, na východ do Oklahomy a na jih do Mexika.[2]

Vyskytují se na horách, v lesnatých oblastech, sadech, loukách, křovinatých oblastech. Jejich hnízdním biotopem jsou otevřené polopouštní oblasti, obyčejně v blízkosti vody na západě Spojených států, na severu Mexika a na jihu Britské Kolumbie.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Dospělá samice v letu

Živí se nektarem z květů rostlin a hmyzem chytaným za letu. Při přeletech mezi květy přenáší pyl a napomáhá opylení rostlin.

Samice buduje dobře zamaskované hnízdo na chráněném místě na keři či stromě a používá rostlinná vlákna, pavučiny, prachové peří a lišejníky. Nejraději hnízdí 1,8 až 3,7 m nad zemí, obyčejně na spodní horizontální větvi pod korunou dřeviny. Výzkumy potvrdily, že často hnízdí v blízkosti obsazených hnízd velkých dravců, aby snížili riziko predace. Kolibříci jsou pro velké dravce neatraktivní, ti naopak loví ty druhy živočichů, kteří by mohli ohrozit hnízda kolibříků.[3] Samice klade 2 vejce a mláďata se líhnou za 12 až 16 dní.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Black-chinned humingbird na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. Baltosser, W.H.; Russell, S.M. (2000). Black-chinned Hummingbird (Archilochus alexandri). The Birds of North America. Pittsburgh, PA, US: The Birds of North America Inc.
  3. GREENEY, Harold F.; WETHINGTON, Susan M. Proximity to Active Accipiter Nests Reduces Nest Predation of Black-Chinned Hummingbirds. The Wilson Journal of Ornithology. 2009-12, roč. 121, čís. 4, s. 809–812. Dostupné online [cit. 2023-07-15]. ISSN 1559-4491. DOI 10.1676/08-174.1. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]