Kojšice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kojšice
Ruiny zámku Kojšice
Ruiny zámku Kojšice
Základní informace
Přestavba18771890
Poloha
AdresaKojšice, Petrovice u Sušice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kojšice
Kojšice
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ZámekKojšicích na Klatovsku se nachází na místě starší tvrze. Zámek je zdevastovaný a hrozí mu zřícení. Jeho majitelem je Jaroslav Průcha, [1], dříve jím byla Tělovýchovná jednota Sokol Sušice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Panské sídlo založil v Kojšicích pravděpodobně Racek z Kojšic, který byl k roku 1424 služebníkem pražského arcibiskupa Konráda z Vechty a poté mincmistremKutné Hoře. Od 17. století vlastnili místní tvrz Častolárové z Dlouhé Vsi, později např. Dohalští z Dohalic. Tomuto rodu patřilo sídlo v Kojšicích až do počátku 19. století, kdy prošlo výraznou přestavbou. K dalším majitelům patřil např. František Josef Desfours. Za Václava Veitha (od roku 1829) byl zámek rozšířen o jižní trakt a velký podsklepený sál. V roce 1873 jej zakoupil šlechtic a právník Emanuel Forster a nechal jej přestavět v novoromantickém stylu.

Na začátku dvacátého století vlastnila zámek spolu se zámkem Kněžice a Žikov rodina Heintschel-Heinegg, potomci průmyslníka Felixe Heintschel von Heinegg, který byl v roce 1883 povýšen do šlechtického stavu.

Za druhé světové války zámek vlastnil Georg Oskar Felix Emanuel z Heintschelu, rytíř z Heineggu. Byl členem NSDAP a dopustil se zločinů, za které byl v roce 1946 popraven. Jeho majetek propadl státu.[2]

Po roce 1945 zámek přešel do vlastnictví Sokola Sušice. Později byli jeho majiteli různé státní podniky (posledním byl Školský úřad v Teplicích), které zámek využívaly, ale o jeho údržbu se nestaraly. Po roce 1989 Sokol Sušice o vydání zámku znovu požádal a ten mu byl vrácen, na jeho obnovu však neměl finanční prostředky.[3] V roce 2018 byl jako majitel zámku v katastru nemovitostí uveden Jaroslav Průcha.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Patrová zámecká budova tvořila jižní křídlo poplužního dvora. Má obdélný půdorys s rozměry 12,5 × 14,5 metru. Hlavní trojosá průčelí jsou obrácená k jihu a východu. Ve východním průčelí stojí věžovitá nástavba, pod kterou se nachází na místě staršího rizalitu balkon nesený dvěma mohutnými sloupy a krytý plochou střechou. Pod balkonem se nachází hlavní vstup do budovy. Přízemní místnosti jsou zaklenuté plackovou klenbou s výjimkou jižního sálu, který měl segmentovou klenbu a sloužil jako jídelna. Ostatní místnosti mají stropy ploché. K západnímu průčelí byla na konci devatenáctého století přistavěna dvojice provozních a skladovacích místností. Podle dochovaných plánů byla přestavba zahájená roku 1877 provedena jen částečně. Upraveny byly jen místnosti v patře a postaven balkon.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ČÚZK: Informace o pozemku st. 1/2 v katastrálním území Kojšice, obec Petrovice u Sušice
  2. ÚLOVEC, Jiří. Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech: 1. díl A–M. Svazek 1. Praha: Libri, 2003. 504 s. ISBN 80-7277-099-3. Kapitola Kojšice, s. 312. Dále jen Úlovec 2003. 
  3. POUZA, Ludvík. Kojšický zámek na Sušicku chátrá. Deník.cz [online]. 2009-1-23. Dostupné online. 
  4. Úlovec 2003, s. 314–315

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TŘÍSKA, Karel, a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jižní Čechy. Svazek V. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1986. 296 s. Kapitola Kojšice – tvrz, s. 109. 
  • ÚLOVEC, Jiří. Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech: 1. díl A–M. Svazek 1. Praha: Libri, 2003. 504 s. ISBN 80-7277-099-3. Kapitola Kojšice, s. 307–315. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]