Klopoty (Dolní Žleb)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klopoty
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterzaniklá osada
ObecDěčín XIV - Dolní Žleb
OkresDěčín
KrajÚstecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíDolní Žleb
Nadmořská výška130 m n. m.
Klopoty
Klopoty
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klopoty (také Klopot – německy Globt, ale také Klopt nebo Klobt) byla poslední osada na levém břehu Labe na území Čech. Byla součástí obce Dolní Žleb.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Původ názvu není zcela jasný. S největší pravděpodobností se jednalo o slovanské pojmenování místa odvozené ze slova klopotný. Německé zdroje se přiklánějí k možnosti odvození názvu od německého "Klobe", což znamená štípané poleno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka z roku 1781 uvádí dávné osídlení v Klopthäuser. Vzhledem k tomu, že osada Klopoty vždy spadala pod Dolní Žleb, chybí samostatné údaje o demografickém vývoji. Do roku 1945 bylo obyvatelstvo prakticky čistě Německé. Po vytvoření hraničního pásma po roce 1950 se celá osada ocitla uvnitř tohoto pásma, a proto bylo všech třicet budov do roku 1956 strženo.

Mapa zachycuje stav území severně od Dolního Žlebu v roce 2014

V současnosti jsou dobře patrny ruiny jednotlivých budov. Na katastrálních mapách ČÚZK jsou stále vedeny jednotlivé parcely, které jsou v majetku města Děčína. Místo také připomíná název hraničního potoka – Klopotský potok. Na saské straně se pojmenování "Globt…" modifikovalo na "Gelobt…", a tak zde existují objekty Gelobtbach, Gelobtbachmühle a Gelobtweg.

Turistická atraktivita těchto míst se stále zvyšuje. Zejména údolí hraničního Klopotského potoka s vodní nádrží a vodopádem se stává stále více cílem výletů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]