Klara Ludwika Szczęsna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Klara Ludwika Szczęsna
SŁ.N.S.J.
řeholnice
Obraz
Obraz
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
InstitutSlužebnice Nejsvětějšího Srdce Ježíšova
Sliby 
            doživotní2. července 1895
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • generální představená kongregace Služebnic Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1894–1916)
Osobní údaje
Datum narození18. července 1863
Místo narozeníCieszki
Kongresové PolskoKongresové Polsko Kongresové Polsko
Křest24. července 1863
Datum úmrtí7. února 1916
Místo úmrtíKrakov
Polské královstvíPolské království Polské království
Příčina úmrtírakovina plic
Místo pohřbeníkostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, Krakov, Polsko
Národnostpolská
RodičeAntoni Szczęsny a Franciszka Skorupska
Svatořečení
Začátek procesu25. března 1994
Beatifikace7. září 2015
kostel sv. Jana Pavla II., Krakov, Polsko
beatifikoval papež František
Svátek7. února
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatépanna a zakladatelka
Atributyřeholní oděv
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klara Ludwika Szczęsna, SŁ.N.S.J. (18. července 1863, Cieszki7. února 1916, Krakov) byla polská římskokatolická řeholnice, spoluzakladatelka a členka kongregace Služebnic Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se dne 18. července 1863 v obci Cieszki jako šestá ze sedmi dětí rodičů Antonia Szczęsného a Franciszky Skorupské. Dne 24. července téhož roku byla pokřtěna v nedalekém městě Lubowidz. V dětství nechodila do školy, ale vyučila se krejčovskému řemeslu. Okolo roku 1872 se s rodinou přestěhovala do malé osady, patřící pod město Lubowidz. Dne 25. září 1875 jí zemřela matka. Nedlouho poté se její otec znovu oženil.

V 17 letech odešla do Mławy, kde se nejspíše živila jako švadlena. V srpnu roku 1885 se ve městě Zakroczym zúčastnila exercicie, vedené kapucínským knězem bl. Honoratem Koźmińskim. Rozhodla se vstoupit do jím založené kongregace Služebných sester Ježíšových a dne 8. prosince 1886 v ní ve Varšavě zahájila svůj noviciát. Kongregace byla spíše terciární, její členky ani nenosily řeholní oděv. Dne |8. prosince 1889 složila své řeholí sliby, které byly spíše soukromého charakteru a zvolila si řeholní jméno Honorata. Roku 1889 se stala představenou řeholního domu v Lublinu, měla zde také krejčovskou dílnu.

Když roku 1893 požádal biskup Józef Sebastian Pelczar její kongregaci, aby v Krakově provozovala útulek pro chudé, byla do něj spolu s další řeholnicí poslána. Dne 15. dubna 1894 spoluzaložila spolu s Józefem Sebastianem Pelczarem ženskou řeholní kongregaci Služebnic Nejsvětějšího srdce Ježíšova.

Do kongregace následně sama vstoupila a celkem 22 let po několika obdobích působila jako její generální představená. Zvolila si řeholní jméno Klara. Dne 2. července 1895 složila v jí založené kongregaci slavné (doživotní) řeholní sliby. Ve stejný den byl položen základní kámen pro stavbu mateřského kláštera její kongregace v Krakově. Dne 19. března 1912 obdržela jí založená kongregace papežské potvrzení o svém založení. Členky kongregace působí ve školách, mezi chudými dělníky, nebo vypomáhají ve vesnických farnostech.

Zemřela dne 7. února 1916 v Krakově na rakovinu plic. Původně byla pohřbena na Rakowickém hřbitově v Krakově. Dne 23. ledna 1995 byly její ostatky přeneseny a uloženy do hrobky v boční kapli kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova při mateřském domu jí založené kongregace v Krakově.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Hrobka bl. Klary Ludwiky Szczęsny v boční kapli kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova při klášteře jí založené kongregace v Krakově

Její beatifikační proces započal dne 25. března 1994, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 20. prosince 2012 ji papež Benedikt XVI. podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 5. června 2015 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 7. září 2015 v kostele sv. Jana Pavla II. v Krakově. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Angelo Amato.

Její památka je připomínána 7. února. Bývá zobrazována v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]