Klínatka žlutonohá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKlínatka žlutonohá
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádvážky (Odonata)
Podřádšídla (Anisoptera)
Čeleďklínatkovití (Gomphidae)
Rodklínatka (Gomphus)
Binomické jméno
Gomphus flavipes
Charpentier; 1825
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klínatka žlutonohá (Gomphus flavipes) je druh vážky z podřádu šídel. V Česku se vyskytuje vzácně ostrůvkovitě, častější bývá na Moravě.[1] V České republice je chráněna zákonem jako silně ohrožený druh.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Její tělo je výrazně žlutě zbarvené s černými úzkými pruhy na hrudi. Oči se na temeni nestýkají (poznávací znak klínatek). Křídla jsou čirá. Nohy mají převládající žlutou barvu s podélnými černými pruhy a černými chodidly. Svrchu je zadeček černý s podélným žlutým pruhem uprostřed. Zadeček je u samečků na posledních článcích rozšířený.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Nymfy (larvy) se líhnou z vajíčka po několika týdnech. Vajíčko někdy může i přezimovat, většinou ale přezimovává nymfa. Nymfy žijí na písčitých dnech čistých velkých vodních toků. Zde se živí malým vodním hmyzem. Nymfa se vyvíjí 2-4 roky.[3] Dospělci se líhnou od května do července. Létají až do konce září.[3] Dospělé klínatky se většinou zdržují v blízkosti vodních toku. Samičky nemají kladélka, proto snáší vajíčka za letu nad vodní hladinou, na které jsou pak neseny proudem dál, než se uchytí na dně.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOLNÝ, Aleš. II.F.32, Metodika monitoringu evropsky významného druhu Gomphus flavipes (Charpentier, 1825) – klínatka žlutonohá. [s.l.]: Katedra biologie a ekologie, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity, 2005. S. 4. 
  2. Vyhláška č. 175/2006 Sb.
  3. a b DOLNÝ, Aleš. II.F.32, Metodika monitoringu evropsky významného druhu Gomphus flavipes (Charpentier, 1825) – klínatka žlutonohá. [s.l.]: Katedra biologie a ekologie, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity, 2005. S. 6. 
  4. OBENBERGER, Jan. Entomologie IV. 1. vyd. Praha: Československá akademie věd, 1958. S. 279. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]