Klášter Filles de Saint-Michel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
klášter Filles de Saint-Michel
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
Místo5. pařížský obvod
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Filles de Saint-Michel (francouzsky couvent des Filles de Saint-Michel, tj. dcer od svatého Michaela) nebo francouzsky couvent des religieuses de Notre-Dame de Charité (klášter jeptišek Panny Marie Milosrdné) byl klášter v Paříži, který sloužil zároveň jako ženská věznice, a který byl uzavřen za Francouzské revoluce. Klášter se nacházel v prostoru dnešní Rue Lhomond v 5. obvodu.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Jeptišky Panny Marie Milosrdné byly součástí Řádu Panny Marie Milosrdné založeného v Caen v roce 1641 Janem Eudesem pro kajícné dívky a ženy, které si přály skoncovat s prostopášností nebo prostitucí.

Sestry se řídily řeholí svatého Augustina a musely složit sliby chudoby, čistoty a poslušnosti. Čtvrtý slib, specifický pro tento řád, přikazoval sestrám Panny Marie, aby se přihlásily k obrácení padlých dívek a žen. Pařížský arcibiskup Louis-Antoine de Noailles dosadil v roce 1724 některé jeptišky tohoto řádu do domu, který koupil na Rue des Postes (dnešní Rue Lhomond na místě domů č. 48-54). Tento klášter také přijímal ženy z celého světa, které sem dobrovolně odešly do důchodu, odsouzené vězeňkyně zavřené v oddělené budově od jeptišek a dobrovolné poustevnice. Tyto byly oprávněny vycházet pouze v doprovodu jeptišek.

Klášter byl uzavřen v roce 1790 a v roce 1801 prodán jako národní majetek. V roce 1821 se sem nastěhovala collège Sainte-Barbe, která se v roce 1830 přejmenovala na collège Rollin. Sídlila zde do roku 1876, kdy byla přeložena na Avenue Trudaine.

V roce 1806 dcery od Saint-Michel koupily panství bývalého kláštera Navštívení mezi Rue Saint-Jacques, Rue d'Ulm a Rue Lhomond, aby zde založily novou polepšovnu pro mladé dívky. špatných mravů. Provoz byl uzavřen v roce 1887 a jeptišky opustily bývalý klášter v roce 1903. Na jeho místě vznikl Geografický ústav a Oceánografický ústav. V prostoru panství vznikla v roce 1909 Rue Pierre-et-Marie-Curie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Couvent des Filles de Saint-Michel na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]