Chaltmágín Battulga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Khaltmaa Battulga)
Chaltmágín Battulga je mongolské jméno, v němž Chaltmágín je patronymum a Battulga je rodné jméno. Osoba je řazena podle rodného jména.
Chaltmágín Battulga
Stranická příslušnost
ČlenstvíMongolská demokratická strana

Narození3. března 1963 (61 let)
Ulánbátar
Profesepolitik, sambista, podnikatel, umělec a podnikatel
Webová stránkapresident.mn
CommonsKhaltmaagiin Battulga
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Mistrovství světa v zápasu sambo
zlato MS 1983 −52 kg
stříbro MS 1986 −52 kg
stříbro MS 1990 −57 kg

Chaltmágín Battulga (* 3. března 1963, Ulánbátar) je bývalý mongolský zápasník, podnikatel a politik, zastávající od druhé poloviny roku 2017 úřad prezidenta Mongolska. V prezidentském úřadu nahradil svého stranického kolegu Cachjagína Elbegdordže, jenž již nemohl kandidovat z důvodu završení svého druhého funkčního období.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Sportovní dráha[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Ulanbátaru do rodiny zápasníka. Od dětství se věnoval tradičnímu zápasu böch. V sambistické reprezentaci se pohyboval od počátku osmdesátých let dvacátého století v muší váze do 52 kg. V roce 1983 získal titul mistra světa v zápasu sambo. Zápasil i v olympijském sportu judo, ale kvůli nižší hmotnosti se v reprezentaci neprosadil. Sportovní kariéru ukončil počátkem devadesátých let.

Podnikatelská dráha[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení sportovní kariéry začal počátkem devadesátých let, v období demokratizace Mongolska podnikat. Jedna z jeho mnoha firem "Genco" se stala vlivným hráčem v období privatizace vybraných státních podniků. Na přelomu dvacátého a jednadvacátého století vlastnil několik restaurací, nočních podniků, čerpacích stanic, kasín, masokombinátů apod.

Jako filantrop se angažoval v podpoře kultury a především sportu. V jeho sportovním zápasnickém klubu (volný styl, sambo, judo, box) Genco (Женко) vyrostla celá řada sportovních osobností Mongolska včele s prvním olympijským vítězem Tüvšinbajarem (2008).

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Je členem Demokratické strany. V roce 2004 byl poprvé zvolen do mongolského parlamentu (Velký lidový chural). V roce 2017 porazil ve druhém kole tamějších prezidentských voleb se ziskem 50, 6 % odevzdaných hlasů bývalého předsedu vlády a člena Mongolské lidové strany Mijégombyna Enchbolda.[2][3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČTK , AFP, TASS. Mongolové volí prezidenta, voliče odrazují skandály kandidátů. TÝDEN.cz. 2017-06-26. Dostupné online [cit. 2017-10-17]. 
  2. Mongolsko má nového prezidenta, stal sa ním opozičný kandidát Chaltmágín Battulga. svet.sme.sk. 2017-07-08. Dostupné online [cit. 2017-10-17]. (slovensky) 
  3. V čele Mongolska stane milionář a bývalý judista, který vsadil na trumpovskou rétoriku. ČT24. 2017-07-08. Dostupné online [cit. 2017-10-17]. 
  4. VOLEKOVÁ, Monika. Mongoli vyberú prezidenta z opozičných kandidátov. TERAZ.sk. 2017-06-27. Dostupné online [cit. 2017-10-17]. (slovensky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chaltmágín Battulga na anglické Wikipedii.

Prezident Mongolska
Předchůdce:
Cachjagín Elbegdordž
2017 – úřadující
Chaltmágín Battulga
Nástupce:
nebyl ještě zvolen