Kevin Kühnert

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kevin Kühnert
Stranická příslušnost
ČlenstvíSociálnědemokratická strana Německa (od 2005)

Narození1. července 1989 (34 let)
Západní Berlín
Alma materSvobodná univerzita Berlín
Dálková univerzita v Hagenu
Profesestudent, místní politik a politik
CommonsKevin Kühnert
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kevin Kühnert (* 1. července 1989, Západní Berlín) je německý politik, místopředseda německé sociální demokracie a od roku 2017 do ledna 2021 předseda Mladých socialistů v SPD.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pojmenován byl po fotbalistovi Kevinu Keeganovi.[1][2] Studoval na Svobodné univerzitě Berlín. V roce 2005 vstoupil do SPD, za kterou má v úmyslu kandidovat ve volbách do Bundestagu roku 2021 v berlínském obvodě Tempelhof-Schöneberg. Kevin Kühnert je gay a patří mezi nejpopulárnější politiky své strany.[1][3]

Politické postoje[editovat | editovat zdroj]

Kühnert se označuje za socialistu, pro kterého je důležitá demokracie a individuální svoboda.[3] Zastává názor, že zisk firem by měl být rovnoměrně rozdělen mezi jejich zaměstnance. Penalizoval by také lidi, kteří nežijí v nemovitosti, již vlastní.[1] V rozhovoru pro Die Zeit v roce 2019 uvedl, že by vlastnictví bytů v Německu omezil na jeden byt na osobu a preferuje jeho družstevní formu. V témže rozhovoru se vyjádřil pro kolektivizaci německé automobilky BMW, čímž narazil u některých spolustraníků z SPD. Kühnert je pro demokratickou kontrolu nad velkými internetovými společnostmi, jako je např. Google.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Rising star of German left quits SPD youth role to run for parliament. the Guardian [online]. 2020-08-04 [cit. 2020-08-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Kühnert gilt als Rebell gegen SPD-Chef Martin Schulz - Wieso heißt der Juso-Chef ausgerechnet KEVIN?. bild.de [online]. [cit. 2020-08-22]. Dostupné online. (německy) 
  3. a b c ORT, Jakub. A2larm [online]. [cit. 2020-08-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]