Katedrální chrám (Szentendre)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrální chrám (Szentendre)
Místo
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaPest
OkresSzentendre
ObecSzentendre
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevSrbská pravoslavná církev
Diecézebudínská
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1756
Další informace
AdresaSzentendre, MaďarskoMaďarsko Maďarsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrální chrám, též Bělehradská katedrála (srbsky Саборна црква/Београдска катедрала) je srbský pravoslavný kostel, který stojí ve městě Szentendre v Maďarsku. Patří také k nejvyšším a nejreprezentativnějším. Podle svého názvu je sídelní pro budínskou eparchii Srbské pravoslavné církve.[1]

V zahradě vedle katedrály se nachází Diecézní muzeum[1] s exponáty religiózních objektů Srbské pravoslavné církve. Ikonostas chrámu byl vytvořen Vasilijem Ostojićem z Nového Sadu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven na místě prvního pravoslavného svatostánku, kteří místní Srbové po přestěhování do Uher po roce 1690 postavili. Výstavbu současného kostela inicioval profesor latinsko-slovanské školy v Novém Sadu, Dionisije Novaković v polovině 18. století. Stavební práce na tomto kostele byly zahájeny v roce 1756 a dokončen byl roku 1763.[2] Postaven byl v rokokovém stylu. Finance na kostel poskytli do velké míry místní obyvatelé, především zafinancovali zdobný a výstavní ikonostas. Uvnitř kostela vznikl také baldachýn.

Kostel byl poničen v polovině 20. století maďarskými komunisty při příležitosti Stalinova svátku.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BEDFORD, Neal; FALLON, Steve. Lonely Planet Hungary (Country Guide). [s.l.]: Lonely Planet, 2006. Dostupné online. ISBN 978-174-104-223-8. S. 135. (angličtina) 
  2. Sentandreja je srpski dragulj. politika.rs. Dostupné online [cit. 2022-06-07]. (srbština) 
  3. OBIŠLI SMO SENT ANDREJU! Duhovno i kulturno sedište Srba u Mađarskoj nas je ostavilo bez reči KURIR TV, FOTO. kurir.rs [online]. [cit. 2024-02-29]. Dostupné online. (srbsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]