Karel Kramule

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Kramule
Narození7. září 1920
Nová Paka
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí20. října 1994 (ve věku 74 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Národnostčeská
Vzdělání(Baťova) Škola umění Zlín Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Povolánívýtvarný umělec, výstavní scénograf, malíř, grafik
Webová stránkahttp://siliconvalley.cz/
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Kramule (7. září 1920 Nová Paka20. října 1994 Praha)[1] byl český výtvarník – výstavní scénograf, malíř, průmyslový designér a umělecký grafik. Narodil se v podkrkonošské Nové Pace, kde se vyučil sazečem a typografem. V letech 1939 až 1944 studoval na zlínské Škole umění, po válce absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor monumentální malba.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Ve svém profesním životě se věnoval výstavnictví (navrhování výstav spotřebního zboží), v letech 1952–1955 pobýval i s rodinou v Íránu. V jeho užité tvorbě se objevují prvky bruselského stylu.

Po návratu z Íránu rozvíjí i svou volnou tvorbu, kde pracoval mimo jiné s frotáží, ale také s malbou geometrických struktur. V roce 1968 pro nesouhlas s jejím směřováním vystoupil z Komunistické strany Československa a octl se tak v umělecké izolaci, kdy nemohl prakticky vystavovat. V 70. letech se dostává v malbě k úplné abstrakci a také tvoří perokresby (např. cyklus z 80. let Malostranské motivy pro Památník národního písemnictví).[2] Výtvarník tvořil ve svém ateliéru pod Pražským hradem, který sousedil se švýcarským velvyslanectvím. Malíře spatřil při práci oknem své kanceláře švýcarský velvyslanec a umožnil mu vystavovat v zahraničí, kde se dnes nachází většina Kramulovy volné tvorby.[3] Za dob normalizace se přátelil s perzekvovaným spisovatelem Karlem Peckou; zahrada u domu, kde měl výtvarník ateliér, se stala námětem pro povídku Garden party z Peckovy knihy Malostranské humoresky.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Karel Kramule | abart. cs.isabart.org [online]. [cit. 2021-11-15]. Dostupné online. 
  2. a b Karel Kramule - díla - život - výstavy 2020. siliconvalley.cz [online]. [cit. 2021-11-15]. Dostupné online. 
  3. ECHO24. Výtvarník Kramule byl pro svět neznámý. Pak ho náhodou objevil švýcarský velvyslanec - Echo24.cz. echo24.cz [online]. 2020-09-08 [cit. 2021-11-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]