Karel Bendl (starosta)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Ing. Mgr. Karel Bendl, MBA, LL.M.
Zastupitel Středočeského kraje
(od roku 2022 také radní kraje)
Úřadující
Ve funkci od:
3. října 2020
Starosta města Benátky nad Jizerou
Úřadující
Ve funkci od:
1. listopadu 2018
PředchůdceJaroslav Král
Zastupitel města Benátky nad Jizerou
Úřadující
Ve funkci od:
11. října 2014
Stranická příslušnost
ČlenstvíODS
Nestraník
do zastupitelstvaza ODS (2010)

Narození14. února 1971 (53 let)
Brandýs nad Labem
Československo Československo
SídloBenátky nad Jizerou II
Alma materCEVRO Institut
Profeselesník a politik
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Bendl (* 14. února 1971 Brandýs nad Labem) je český politik, lesník a mediátor, od roku 2020 zastupitel Středočeského kraje, od roku 2018 starosta města Benátky nad Jizerou, člen ODS. Od roku 2022 je radní pro dopravu Středočeského kraje.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 14. února 1971 v Brandýse nad Labem. Po absolvování střední lesnické školy v Trutnově nastoupil na pozici lesního technika v podniku Středočeské státní lesy Benešov, lesní závod Brandýs nad Labem. Od roku 1994 byl zaměstnán jako správce městských lesů Benátek nad Jizerou a začal podnikat jako odborný lesní hospodář a pomáhal při navracení lesních majetků původním vlastníkům v rámci restitucí. V této době také dálkově studoval obor lesní inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně

Během života si postupně rozšiřoval vzdělání v různých oblastech. Na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze vystudoval obor Právo v podnikání zakončený titulem Bc. Dále pokračoval magisterským oborem Evropská hospodářskosprávní studia zakončeným titulem Ing. Souběžně studoval na VŠ CEVRO Institut obor Obchoděprávní vztahy zaměřený na obchodní a správní právo zakončený magisterským titulem. Na Vysoké škole finanční a správní vystudoval magisterský obor Veřejná správa taktéž zakončený titulem Mgr. Právní vzdělání si doplnil na Institutu právních studií v Praze v oboru Business Management na úrovni LL.M. Dále absolvoval profesní vzdělávací program na CEMI v oboru Executive MBA zakončený titulem MBA. Na Univerzitě sv. Cyrila a Metoda v Trnave získal titul Doktora filozofie (PhDr.) v oboru Sociální služby a poradenství po obhájení Rigorózní práce na téma Mimosoudní řešení sporů ve firmě (v rodině) prostřednictvím mediace a složení státní rigorózní zkoušky. V souvislosti s tímto studiem absolvoval komplexní mediační výcvik a po složení odborné zkoušky na CMI (Conflict Management International) při Anglo Americké univerzitě v Praze se stal certifikovaným mediátorem.

V letech 2016-2020 pracoval jako člen ve Výboru pro hospodářský a regionální rozvoj, vědu a výzkum Zastupitelstva Středočeského kraje.

Je zakládajícím a dlouholetým členem Regionálního výboru Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů (SVOL), mysliveckým hospodářem, starostou honebního společenstva, členem komory odborných lesních hospodářů (ČKOLH) a aktivním regionálním ekologem. Stál například u počátku projektů návratu velkých kopytníků do volné přírody v bývalém VVP Mladá-Milovice, nebo návrhu na vyhlášení NP Křivoklátsko.

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Komunální politika[editovat | editovat zdroj]

Během komunálních voleb v roce 2010 kandidoval jako bezpartijní na kandidátce Občanské demokratické strany do zastupitelstva města Benátky nad Jizerou na 15. místě. ODS získala 14 mandátů a Bendl se tak stal prvním náhradníkem. O čtyři roky později byl na čtvrtém místě kandidátky a stal se tak zastupitelem.[1] Po tato dvě volební období působil jako předseda Komise pro životní prostředí a místní podnikání zastupitelstva města. Po komunálních volbách v roce 2018, v rámci kterých kandidoval jako lídr kandidátky ODS, se stal starostou města Benátky nad Jizerou.[2]

V roce 2016 kandidoval ze 47. místa do zastupitelstva Středočeského kraje, ale mandát krajského zastupitele nezískal. O rok později taktéž kandidoval do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, avšak neúspěšně; stal se 11. náhradníkem.[3]

V krajských volbách v roce 2020 byl zvolen za ODS z 5. místa její kandidátky zastupitelem Středočeského kraje.[4][5] Na ustavujícím zastupitelstvu Středočeského kraje byl zvolen předsedou Výboru pro životní prostředí a zemědělství. Po odchodu Martina Kupky z Rady Středočeského kraje na počátku roku 2022 se stal krajským radním pro silniční dopravu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jmenné seznamy | volby.cz. volby.cz [online]. [cit. 2020-07-26]. Dostupné online. 
  2. Jmenné seznamy | volby.cz. volby.cz [online]. [cit. 2020-07-26]. Dostupné online. 
  3. http://www.nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2017/0058_0Vol_1700187_20171120122328_prevedeno.pdf
  4. HOLPUCH.CZ. Naše kandidátka. ODS: Postavme kraj na nohy [online]. [cit. 2020-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-07. 
  5. Volby do zastupitelstev krajů konané dne 2.10. – 3.10.2020, Jmenné seznamy, Kraj: Středočeský kraj, Kandidátní listina: Občanská demokratická strana, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla [online]. Český statistický úřad, 2020 [cit. 2020-10-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Profil na stránce Občanské demokratické strany