Kaplička sopotských rybářů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaplička sopotských rybářů
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
vojvodstvíPomořské
ObecSopot
Souřadnice
Základní informace
CírkevŘímskokatolická
Architektonický popis
Výstavba1999
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaplička sopotských rybářů (polsky Kapliczka Rybaków Sopockich) je kaplička či boží muka, která se nachází v historickém rybářském přístavu (Przystań rybacka) na Karlikowském Gdaňské zátoky Baltského moře ve čtvrti Karlikowo ve městě Sopot v Pomořském vojvodství v Polsku. Kaplička je přístupná z promenády Aleja Wojska Polskiego. Kaplička vznikla jako památka návštěvy papeže Jana Pavla II. v Sopotu dne 5. června 1999. Kaple je umístěna na písku pláže a jednoduše a netradičně postavena z dřevěných kulatiny (palisády z opravy k, zastřešená a na střeše je kříž. V kapli je umístěna socha sedícího Ježíše Krista vyhlížejícího rybáře. U kaple jsou umístěny kameny a dvě ocelové kotvy s lodními řetězy. Na zadní části kaple jsou připevněny kovové ryby a pamětní deska.[1][2]

Kaplička je celoročně a bezplatně přístupná.

Nápis na kapli[editovat | editovat zdroj]

Na spodní části kaple je polský nápis

O szczęśliwy powrót

v překladu

Za šťasný návrat

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sopot - Rybacka kapliczka. Atrakcje turystyczne Sopotu. Ciekawe miejsca Sopotu. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2021-09-21]. Dostupné online. 
  2. Jezus wypatrujący rybaków wróci, a rodziny zaginionych na morzu będą miały gdzie się modlić. Remont szczególnej sopockiej kapliczki. radiogdansk.pl [online]. [cit. 2021-09-21]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]