Kaple svatého Jana Nepomuckého (Miletín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Nepomuckého
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresJičín
ObecRohoznice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátjičínský
FarnostLázně Bělohrad
ZasvěceníJan Nepomucký
Datum posvěcení30. července 1752
SvětitelJan Janovský z Janovic
Architektonický popis
Typ stavbykaple
Další informace
AdresaRohoznice, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Miletínských lázních je římskokatolická kaple z 18. století nacházející se nedaleko města Miletína v katastru sousední obce Rohoznice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple je doložena již k roku 1750, kdy byla vybudována v objektu Miletínských lázní, či též Svatojanských lázní „k pohodlí lázeňských hostí“. Její výstavbu nařídila tehdejší majitelka panství v Miletíně, hraběnka Anna Maria z Kolowrat. Její stavba je zároveň považována i jako nejpozdnější datum zřízení instituce Miletínských lázní. Výstavba kaple byla završena roku 1752 a následně 30. července byla vysvěcena Janem Janovským z Janovic, kanovníkem z Hradce Králové. Později byla nedaleko kaple postavena i dřevěná ubytovna pro hosty lázní.[1][2]

Rekonstrukce se kaple dočkala až v 90. letech 20. století, ovšem finální úpravy skončily až na jaře v roce 2011. Tentýž rok se u kaple konala Svatojánská pouť, jíž se účastnil i bělohradský farář Grzegorz Puszkiewicz a kapli při oslavě vysvětil. Uvnitř kaple je vystavena soška svatého Jana Nepomuckého.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Miletínské lázně. www.miletin.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-09-26. 
  2. a b Svatojanské lázně. www.hlavati.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-04. 
  3. Miletín - sochy, kříže, pomníky. www.hlavati.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-09-24. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]