Kaple svatého Jana Nepomuckého (Háje)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Nepomuckého
v Hájích
Kaple svatého Jana Nepomuckého na Hájích v městské části Praha 11
Kaple svatého Jana Nepomuckého
na Hájích v městské části Praha 11
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ČtvrťHáje
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieČeská církevní provincie
DiecézeArcidiecéze pražská
VikariátTřetí pražský
FarnostPraha-Chodov
Statuskaple
ZasvěceníJan Nepomucký
Architektonický popis
Stavební sloharchitektura
Typ stavbykaple
Výstavba1841 (přestavba 1985, 2005)
Další informace
AdresaPraha 11
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého z roku 1841 je nejstarší dosud stojící památka na Hájích v městské části Praha 11. Kaple náleží do chodovské farnosti, ovšem je velmi malá, takže se v ní neslouží pravidelně bohoslužby.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla postavena v roce 1841 ve středu tehdejší obce Háje. Postupem času však chátrala, přičemž nejhorší situace nastala s nástupem socialismu, kdy se v bezprostředním okolí kaple začalo stavět velké sídliště Jižní Město. Okolní zástavba v blízkosti kaple musela ustoupit novým panelovým domů a taktéž kapli hrozila demolice. Nakonec se tak nestalo, byla však výstavbou značně poznamenána a výsledkem byl její havarijní stav.

Poté se kapličky ujal Klub Za starou Prahu v čele s JUDr. Oldřichem Horou a v roce 1985 inicioval rekonstrukci, jejímž sponzorem byla Česká státní pojišťovna. Celkový projekt záchrany kaple připravili architekti Josef Hyzler a Zdeněk Fuka. V rámci záchrany kaple byla zrestaurována válcová věžička se zvonicí. Josefu Hyzlerovi se dokonce podařilo sehnat zvon ze starého kostela na Moravě, který by jinak byl zřejmě zničen. Zvon byl osazen a je na kapli dodnes. Litinová soška sv. Jana Nepomuckého byla během stavebních prací deponována v Malostranské mostecké věži v prostorách Klubu a jeho péčí byla i restaurována. Upraveno bylo i nejbližší okolí kaple a podél vzrostlých lip, kterým rovněž z důvodu rozsáhlých výkopových prací hrozila v období výstavby sídliště záhuba, byly osazeny lavičky.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2005 byla provedena rekonstrukce stavby městskou částí Praha 11. Obnovena byla zemní izolace, omítka a střešní krytina. V současné době je u ní sloužena na svátek Jana Nepomuckého (15. 5.) každoročně mše svatá.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HRUBEŠ, Josef. Kaplička sv. Jana Nepomuckého, které ustoupilo sídliště. Fchodoviny. Květen 2008, roč. 7, čís. 5, s. 9. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]