Kamenný most ve Vamberku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
kamenný most ve Vamberku
Silniční most přes Zdobnici
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresRychnov nad Kněžnou
MěstoVamberk
Číslo mostu11K-057 a 11-057
Komunikacesilnice I/11
Dopravavozovka, chodník pro pěší a cyklisty
PřesZdobnice
Otevřen1865
Souřadnice
Parametry
Typkamenný obloukový most
Délka50 m
Šířka9 m
Výška6 m
Mapa
Map
Další data
Kód památky24108/6-2460 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenný most ve Vamberku (nazývaný také Silniční most přes Zdobnici) je památkově chráněný kamenný silniční most přes řeku Zdobnici ve Vamberku v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Most je ozdoben osmi sochami a celoročně volně přístupný.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Kamenný most ve Vamberku je kamenný zděný obloukový silniční most s méně obvyklou sochařskou výzdobou. Most byl v západní části Vamberku vystavěn v letech 1864 až 1865 přes tok řeky Zdobnice. Most byl vysvěcením otevřen 5. června 1865. Přes most vede silnice s asfaltovou vozovkou z centra města. Most má tři oblouková klenbová pole a čtyři pilíře z opracovaných kamenných bloků. Dva pilíře jsou zapuštěné do břehů řeky a dva pilíře jsou v řece a ve směru proti toku jsou vytaženy do ostrého břitu. Mostní silnice je po obou stranách lemovaná úzkým chodníkem z žulových kostek. Celková délka mostu je asi 50 m, délka jednoho klenbového pole 13,6 m, celková šířka mostu včetně bočních čel je 9 m a výška mostu je cca 6 m. Pod mostem je na řece splav.[1][2][3]

Oba boky mostu jsou osazeny osmi hranolovými podstavami a soklovými patkami s umístěnými pískovcovými sochami s náboženským motivem od sochaře Eduarda Harnacha, tj. sochy sv. Prokopa, sv. Vojtěcha, sv. Ludmily, sv. Václava, Krucifix, sv. Jana Nepomuckého, sv. Cyrila a sv. Metoděje.

Na hranolových postavách jsou uvedena jména výše zmíněných svatých a na Krucifixu je citován Biblický verš[1][2][3]:

Já jsem
cesta a pravda
i život.
Jan 14. 6.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Kamenný most, Vamberk. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-11-03]. Dostupné online. 
  2. a b silniční most přes Zdobnici se sochami - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-11-03]. Dostupné online. 
  3. a b ENCYKLOPEDIE MOSTŮ -- VAMBERK. libri.cz [online]. [cit. 2021-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-11-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]