Křinecký most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křinecký most
most v roce 2019
most v roce 2019
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresNymburk
ObecKřinec
Číslo mostu275-010
Komunikacesilnice II/275
Dopravasilniční, pěší
PřesMrlina
ArchitektStanislav Bechyně
Otevřen1915
Souřadnice
Parametry
Typobloukový
Materiálželezobeton
Délka24 m
Šířka5 m
Mapa
Map
Další data
Kód památky24719/2-1853 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křinecký most přemosťuje říčku Mrlinu v městysi Křinec v okrese Nymburk (Středočeský kraj), který spojuje s železniční stanicí a osadou Zábrdovice. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Samotný most je dlouhý 24 m, široký 5 metrů. Mostovka prochází ohniskem paraboly, kterou tvoří mostní oblouky. Vzepětí oblouků je 3 m, výšky mostovky nad hladinou říčky je 4 m. Betonová směs na stavbu mostu měla být míchána na nedalekém nádraží a na stavbu byla dovážená úzkorozchodkou.

Od přelomu let 1917-18 zdobí jednotlivé konce mostu barokní sochy živlů (Voda, Vzduch, Země, Oheň). Nejsou to náboženské motivy a sochy pochází z roku 1707 z dílny Jana Brokofa. Samotné sochy nebyly u staršího mostu, ale původně byly součástí zámeckého parku v Kuncberku.

Most překonává Mrlinu v místě, kde kdysi býval brod. Autorem konstrukčního řešení železobetonového mostu je proslulý Stanislav Bechyně, uznávaný specialista na železobetonové konstrukce. Most byl postaven v roce 1915 a je stále funkční. Z důvodů malé šířky mostu byla pro chodce přistavěna k jižní straně mostu ocelová lávka pro chodce.

Na mostě byla v roce 2013 snížena nosnost na 9 tun a došlo k vyloučení těžké dopravy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-08-28]. Identifikátor záznamu 135795 : Silniční most se sochami Živlů. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]